Europska unija
Europska unija

Osnovni cilj projekta je stvaranje novog integriranog kulturno-turističkog proizvoda grada Zadra kroz obnovu i turističku valorizaciju nepokretnih kulturnih dobara te unapređenjem sustava za upravljanje i promociju turističke destinacije.

Projekt se sufinancira iz poziva na dodjelu bespovratnih sredstava "Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine" u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija" 2014. - 2020.

 Naziv projekta:

ZADAR BAŠTINI – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020

 Naziv korisnika:  Grad Zadar
 Projektni partneri:  Sveučilište u Zadru, Narodni muzej Zadar, TZG Zadra, ZADRAnova
 Ukupna vrijednost projekta:  66.461.390,13 kn
 Bespovratna sredstva (EU):  56.492.181,60 kn
 Intenzitet potpore:  85% po svim komponentama
 Razdoblje provedbe projekta:        14.08.2017. – 14.12.2020. 

 Operativni program:

 Fond:

Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Europski fond za regionalni razvoj

Internet stranica projekta:

www.zadarbastini.hr

Predmetni projekt usmjeren je na očuvanje, revitalizaciju i integraciju kulturne baštine u zaštićenom povijesnom dijelu grada Zadra (poluotok), upisane u registar nepokretnih kulturnih dobara RH, jačanje kapaciteta lokalnih dionika u području upravljanja i prezentacije kulturne baštine kao i tržišno pozicioniranje integriranog kulturnog proizvoda grada Zadra i općenito destinacije,  što će doprinijeti povećanju atraktivnosti turističke destinacije grada Zadra, smanjiti sezonalnost turizma razvojem selektivnih oblika turizma – kulturni turizam, povećati postotak turista koji odabiru destinaciju radi kulturnih atrakcija te posljedično dati poticaj daljnjem razvoju poduzetništva u turizmu i novom zapošljavanju.

Komponente projekta:

  1. Rekonstrukcija i revitalizacija Providurove palače
  2. Uređenje i revitalizacija Bedema zadarskih pobuna
  3. Jačanje kapaciteta za promociju kulturno-turističkih proizvoda
  4. Tržišno pozicioniranje Integriranog kulturnog programa  Grada Zadra i promocija destinacije

Povijesni značaj i važnost Bedema zadarskih pobuna višestruko je naglašena donošenjem odluke UNESCO-vog Odbora za svjetsku baštinu, na zasjedanju u Krakovu u Poljskoj 9. srpnja 2017. godine o upisu obrambenog sustava grada Zadra na Popis svjetske baštine kao dio kulturnog dobra: „Obrambeni sustavi Republike Venecije  16. i 17. stoljeća“. Uz Bedeme zadarskih pobuna upisano kulturno dobro čine: u Italiji utvrđeni grad Bergamo, utvrđeni grad Peschiera del Garda i grad-tvrđava Palmanova; u Hrvatskoj tvrđava sv. Nikole u Šibensko-kninskoj županiji te u Crnoj Gori grad Kotor.

Provedba dijela rekonstrukcije Providurove palače kroz ovaj projekt još je jedan korak bliže ka stvaranju suvremenog Muzeja 2 palače kako bi obnovljeni kompleks postao kulturni centar od nacionalnog značaja.

Realizacija koncepta započela je u listopadu 2014. godine kroz projekt „Obnova i turistička valorizacija kulturno povijesnog kompleksa Kneževe palače“ sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije iz Operativnog programa „Regionalna konkurentnost“ 2007.-2013. Isti je uspješno završen u prosincu 2016. godine, a otvorenje Kneževe palače obilježeno je prigodnim programom korisnika prostora Koncertnog ureda Zadar i Narodnog muzeja Zadar. Što je trenutno na programu u Kneževoj palači pogledajte ovdje

Više o europskim strukturnim i investicijskim fondovima te dostupnim natječajima možete pronaći na www.strukturnifondovi.hr .

Vezane fotografije

ZADAR BAŠTINI ZADAR BAŠTINI ZADAR BAŠTINI