Living Streets provodi se u sklopu programa LIFE
Living Streets provodi se u sklopu programa LIFE
Ime projekta: LIVING STREETS
Program: LIFE
Budžet: 50,846.00 EUR
Trajanje: svibanj 2016. - travanj 2018. 
Koordinator: Energy Cities - europska udruga koja okuplja lokalne vlasti u okviru energetske tranzicije
Partneri: Gradovi Bruxelles, La Rochelle, Zadar, Milton Keynes, Turin, Ivanić-Grad, Rotterdam

Projekt „Living Streets“ – „Oživimo ulice“

Living Streets je projekt financiran u okviru LIFE programa u kojem se građanima pomaže, a ujedno i potiče, da privremeno oslobode vlastite ulice od gužve koju stvaraju automobili i prenamijene je u ulicu u kojoj gužvu stvaraju sami građani na način da se druže jedni s drugima. 

Na ovakav se način uspješno prenamijenila ulica u belgijskom gradu Ghentu, a europski gradovi partneri u ovom projektu vode se njihovim primjerom i iskustvom kako bi isto podijelili i sa svojim građanima.

Takvi živući laboratoriji, kako se u projektu spominje, istražuju nove oblike urbanizma koji se prvenstveno odnose na manji broj automobila, a više društvenih interakcija.

Living Streets nije priča o pojedincima koji pokušavaju "očistiti" svoju ulicu od automobila. To je priča o zajedništvu građana da učine promjene koje za cilj imaju poboljšanje uvjeta življenja u vlastitim četvrtima - kvartovima. Stoga građani, zajedno sa svim drugim zainteresiranim sudionicima, ali i predstavnicima lokalne vlasti, istražuju načine na koje lokalne vlasti i urbanističko planiranje mogu omogućiti oživljavanja ulica uz suglasnost svih članova društva kako bi se odmaknulo od tradicionalnih, sivih i nenamjenskih popločanih ulica i četvrti prepunih automobila.

Ciljevi projekta

Cilj projekta je implementirati Living Streets projekt u 7 europskih gradova: Bruxelles (Belgija), La Rochelle (Francuska), Zadar (Hrvatska), Milton Keynes (Ujedinjeno Kraljevstvo), Turin (Italija), Ivanić-Grad (Hrvatska), Rotterdam (Nizozemska) uz podršku stručnjaka za sudjelovanje: Trojan Lab iz Ghenta (Belgija), nezavisne mreže građana koji sudjeluju u projektu, tvrtki, predstavnika lokalnih vlasti i organizacija iz Ghenta i Mister Lion - laboratorija za društvene promjene. Kao specifični ciljevi navode se:

1. izraditi akcijske mreže sastavljene od lokalnih sudionika i građana iz navedenih gradova partnera kako bi se uspješno proveo Living Streets projekt,

2. utjecati na proces lokalne urbane politike stvaranja prevođenjem rezultata projekta na razne oblike korištenja javnog prostora i uključujući ga u postojeće dugoročne razvojne strategije,

3. potaknuti izradu koncepta oživljavanja ulica u drugim lokalnim upravama i samoupravama u Europskoj uniji,

4. izraditi preporuke na nacionalnoj razini za potporu državama članicama.

 

Više o projektu možete pročitati na službenim stranicama Energy Cities.

 

KVARTART VOŠTARNICA 2017.

ŽIVOT JE U KVARTU!

KvartArt je urbani zadarski festival koji je okupio mlade kreativce i njihove projekte te kroz njih uzeo za cilj revitalizati zapuštene javne prostore, potaknuti novo promišljanje funkcije javnih gradskih prostora i sadržaja gradskih kvartova te promovirati urbanu kulturu i popularizirati mladenačku umjetnost. 

KvartArt promovira urbani način življenja i to kroz sve vrste umjetnosti (glazbenu, dramsku, filmsku, likovnu, književnost i dr.) te ih predstavlja u neformalnom obliku, kako kroz ulične performase tako kroz koncerte, edukativne radionice, projekcije, igru, zabavu, edukativne radionice i slično. 

Aktivnosti usmjerene prema mladima unutar KvartArta oplemenjene su gostovanjima brojnih edukatora, voditelja, umjetnika i aktivista. Njihova znanja i iskustva u susretu s mladima ispunit će cilj festivala - stvorit kreativnu atmosferu unutar koje će nastajati nove ideje, nova poznanstva, novi projekti, nova stvarnost. 

Važan segment u pokretanju festivala je EU projekt "Living Streets" iz programa LIFE iz kojeg se festival financira, a koji ima za cilj promociju javnog prostora te podizanje razine svijesti o promišljanju ulica kao rezidencijalnih zona namijenjenih prvenstveno stanovnicima, susjedima i obiteljima koje žive u tim ulicama, odnosno ponovnom skretanju pažnje na ulicu koja je dvorište, prostor za druženje, upoznavanje i razonodu.

Više o festivalu koji se održao u lipnju 2017. godine možete pročitati na njegovim službenim stranicama.