Urban Green Belts
Urban Green Belts

Cilj projekta „Urban Green Belts“ (Urbani zeleni pojasevi) je racionalno i sistematično upravljanje gradskim krajobraznim površinama te uspostava Zelenog katastra u nekoliko gradova srednje Europe među kojima je i grad Zadar. Projekt je financiran iz programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2014. -2020. kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Naziv projekta: 

Urban Green Belts („Urbane zelene površine – pametni integrirani modeli za održivo upravljanje urbanim zelenim površinama u svrhu stvaranja zdravijeg i ugodnijeg urbanog okruženja“)

Vodeći partner: javna ustanova Hegyvidek (Mađarska)
Partneri:  10 partnera iz raznih zemalja Europe (Mađarske, Austrije, Slovenije, Poljske, Italije, Češke i Hrvatske)
Ukupna vrijednost projekta:  2.391.306,02 € (Intenzitet potpore 85%) 
Razdoblje provedbe projekta:  1. lipnja 2016. - 31. svibnja 2019. godine (36 mjeseci)
Program:  Programa transnacionalne suradnje Središnja Europa 2014. -2020.

Na ovom projektu sudjeluje ukupno 10 partnera iz raznih zemalja EU poput Mađarske, Austrije, Slovenije, Poljske, Italije, Češke i Hrvatske. Hrvatski partneri na projektu su ZADRA NOVA i Grad Zadar koji u projektnim aktivnostima sudjeluje u svojstvu pridruženog partnera. Radi se o istraživačkim i znanstvenim centrima, razvojnim agencijama i jedinicama lokalne samouprave. Vodeći partner je javna ustanova Hegyvidek iz Mađarske.

Ukupna vrijednost projekta je 2.391.306,02 €, od čega sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 85%. Projekt je započeo s provedbom 1. lipnja 2016. godine i trajat će 36 mjeseci, odnosno do 31. svibnja 2019. godine.

Naime, sa širenjem grada Zadra pojavili su se novi izazovi i pitanje njihovog rješavanja pa se tako razmišlja o tome kako poboljšati bioraznolikost i kvalitetu zraka, umanjiti gradsku buku, učiniti toplinske valove podnošljivijima i općenito kako poboljšati kvalitetu urbanog života.

Upravo projekt Urban Green Belts nudi rješenja za ove probleme kroz niz aktivnosti među kojima je svakako najznačanija uspostava Zelenog katastra. Model je to koji su do sada usvojile brojne europske i svjetske zemlje te ga pomno razvijaju već dugi niz godina. Osim što će se projektom uspostaviti GIS sustav i model pametnog upravljanja urbanim zelenim površinama organizirat će se edukacije i radionice s ciljem podizanja svijesti zajednice o zelenim površinama u njihovom gradu. Na ovaj će se način doprinijeti preglednosti postojećeg stanja zelenih površina nego i promovirati zaštita, održavanje i revitalizacija zelenih zona kao ključa za zdravo i održivo urbano okruženje obzirom da su upravo oni „pluća grada“.

Više o projektu možete pronaći na službenoj web stranici:

http://www.interreg-central.eu/Content.Node/UGB.html

Vezane fotografije

Urban Green Belts