VirtualArch
VirtualArch

Naziv projekta: Visualize to Valorize - For a better utilisation of hidden archaeological heritage in Central Europe

Akronim: VirtualArch

Program: Interreg Central Europe

Trajanje: 36 mjeseci

Početak provedbe: 01.07.2017.

Završetak provedbe: 30.06.2020.

Vodeći partner: Archaeological Heritage Office of Saxony (Njemačka)

Partneri: 10 partnera iz raznih zemalja Europe - Njemačka, Italija, Austrija, Poljska, Češka, Slovenija, Slovačka i Hrvatska (Grad Zadar uz pridružene partnere: Hrvatski restauratorski zavod i ZADRA NOVA).

Ukupni budžet za Grad Zadar: € 145.303,75 

Premda je bogata i raznovrsna arheološka baština središnje Europe dijelom poznata javnosti i temeljito istražena, veći dio te baštine, čak i onaj međunarodnog sadržaja, vrlo je često teško vidljiv i opipljiv, pa samim time i podložan brojnim prijetnjama. Projekt VirtualArch otkriva do sada nepoznatu europsku arheološku baštinu, bilo podzemnu ili podvodnu, lokalnim i regionalnim dionicima koji su zaslužni za gospodarski razvitak regije, ali i drugim akterima poput lokalnog stanovništva, turista, arheologa i drugih stručnjaka. Projektne aktivnosti usmjerene su na održivo korištenje i zaštitu manje vidljivih ili nevidljivih arheoloških nalazišta kroz uvođenje inovativnih pristupa, alata i metoda u području virtualne i proširene stvarnosti koji podupiru kako razvoj tako i zaštitu arheološke baštine.

Više informacija može se pronaći na službenoj stranici projekta: https://programme2014-20.interreg-central.eu/Content.Node/VirtualArch.html. ;

Vezane fotografije

VirtualArch