Cowork.Net
Cowork.Net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program: Erasmus +, Ključna aktivnost 2 za područje mladih (Strateška partnerstva)
Budžet: 168.645,00 EUR (1.281.702,00 KN)
Koordinator: ZADRA NOVA
Partneri: Grad Zadar, Pokreni ideju (HUB Zagreb), Sociedad de Promocion Economica de Gran Canaria, S.A.U. (Spain), Betacowork (Belgium), Social Innovation Centre (Latvia), L'office Coworking (Hungary)

 

Sažetak:
Projekt European Coworking Network (Cowork.Net) odobren je za financiranje iz programa Erasmus+, a provodit će se u partnerstvu pet europskih zemalja. Ovaj projekt predstavlja nastavak i nadogradnju na projekt Coworking Zadar koji će uskoro omogućiti pokretanje prvog coworking prostora u Zadru. Novi projekt Cowork.Net usmjeren je na promoviranje coworking koncepta među mladima radi razvoja njihovih poduzetničkih ideja i projekata. Projekt će povezati različite coworking prostore iz Hrvatske, Španjolske, Latvije, Mađarske i Belgije. Partneri će tijekom 24 mjeseca trajanja projekta razmjenjivati iskustvo upravljanja coworking prostorom i zajednicom, te kreirati posebna događanja usmjerena na umrežavanje i razvoj poduzetništva mladih. Prvi početni sastanak projekta predviđen je za rujan 2015. godine, kad se planira i održavanje međunarodne coworking konferencije u Zadru.

Glavni cilj projekta:
Poticanje mogućnosti samozapošljavanja mladih osoba kroz koncept coworking te poboljšanje poslovnog eko-sistema mladih poduzetnika kroz bolju suradnju između javnog, civilnog i privatnog sektora.

Glavne aktivnosti u projektu:
Razvijanje komparativne studije koja će identificirati coworking modele u privatnom, javnom i nevladinom sektoru. Studija će se odnositi na razvoj i upravljanje različitim vrstama coworking modela, te će uključivati informacije i specifičnosti različitih pojedinih
coworking modela. Nakon studije izraditi će se otvorena obrazovna platforma (portal / webinar) za pružatelje coworking usluga, potencijalne coworking start-upove i potencijalne coworking korisnike. Platforma će uključivati pristup informacijama o konceptu coworkinga, coworking modelima i "know how" za pokretanje i upravljanje različitim coworking modelima. Izrada koncepta i „brendiranje“ odgovarajućeg coworking dogaĎaja (eventa) kako bi se privuklo mlade ljude da se pridruže coworking zajednicu i pokrenuli vlastiti posao. Stvaranje dokumenata / priručnika koji će pružiti podatke o tome kako razviti coworking događaj, odnosno pružiti informacije o tome kako stvoriti i upravljati takvim događajem. Ovakav specifičan coworking event uključivat će edukaciju o mogućnostima samozapošljavanja za mlade. Događaj će biti brendiran kao koncept poboljšanja mogućnosti samozapošljavanja mladih koji se može provesti u bilo kojem coworking prostoru. Dokument / priručnik će biti dostupan svim postojećim i budućim coworking pružateljima i prostorima. Umrežavanje i suradnja europskih coworking prostora i korisnicima tih prostora i usluga. Umrežavanje i suradnja coworking prostora i korisnika će se postići organiziranjem startup natjecanja mladih u suradnji s lokalnim dionicima. Na taj način potencijalni mladi poduzetnici će dobiti priliku da steknu vrijedno iskustvo i znanje koje će im pomoći u pokretanju vlastitog posla.