Međunarodna suradnja

Osim službenih gradova prijatelja Zadar ima dobro razvijene odnose i suradnju s brojnim europskim gradovima, osobito iz susjednih zemalja.

Ankonu (talijanski grad smješten na suprotnoj obali Jadrana) i Regiju Marke uz Zadar vežu duge povijesne i kulturne veze proizišle upravo iz ove prirodne orijentacije gradova jednog na drugi. Gradovi su surađivali kroz sva društveno-povijesna razdoblja i razmjenjivali robu, stručnjake, iskustva,... Posljednjih desetak godina susreti se odvijaju redovno po nekoliko puta godišnje. Priređuju se zajedničke manifestacije, predavanja, skupovi, (npr. Festa del Mare/Svečanost mora, Macchine volanti sull'Adriatico/Letjelice nad Jadranom, itd...). Zadar je na poziv Ankone kao grada osnivača postao i članicom Foruma jadranskih i jonskih gradova, značajne asocijacije koja se zalaže za sigurnost, očuvanje i napredak ovog dijela Europe.

Banska Bystrica, sveučilišni slovački grad, orijentiran gospodarski na laku industriju i zimski turizam, posljednjih se nekoliko godina sve više zanima za suradnju sa Zadrom. Obzirom da su slovački gospodarstvenici prisutni kroz svoja ulaganja na zadarskom području, a turizam je jedna od vodećih interesnih sfera, postoje brojni preduvjeti da se ove veze unaprijede.

* Za sveukupnu dosadašnju aktivnost na planu europske međunarodne suradnje Grad Zadar je nagrađen Diplomom Europe u lipnju 2002. godine koju u Strasbourgu dodjeljuje Parlamentarna skupština Vijeća Europe, a u rujnu 2003. g. Zastavom Europe. Time je Zadar nastavio svoj put prema konačnom i najvišem priznanju, tzv. Nagradi Europe koju dodjeljuje isto tijelo Vijeća Europe.