Grad Zadar – Europska točka darovitosti
Grad Zadar – Europska točka darovitosti

European Talent Support Network (ETSN), tj. Europska mreža za podršku darovitih prihvatila je prijavu Grada Zadra za proglašenjem Centara izvrsnosti Europskom točkom za darovite –

European Talent Point (ETP). Svečana dodjela certifikata održana je u Varaždinu, u ožujku 2020.godine. Europska mreža za podršku darovitima je sustav koji se neprestano transformira i razvija.

Europski centri za darovite su središta Mreže, a Europske točke darovitosti, što su postali i Centri izvrsnosti Grada Zadra, su čvorovi u Mreži, kao jednakopravni članovi. Mreža okuplja 25 centara za darovite u Austriji (2), Belgiji (2), Češkoj, Danskoj, Grčkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Litvi, Mađarskoj, Njemačkoj (2), Italiji, Švicarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, Turskoj, Peruu, Saudijskoj Arabiji, Portugalu, Hrvatskoj, Ujedinjenim  Arapskim Emiratima i Indiji, te gotovo 400 točaka darovitosti iz 44 zemlje širom svijeta.

Dijeljenje, transparentnost, suradnja, kao i uspostavljanje zajedničkog identiteta ključne su vrijednosti Europske mreže za podršku darovitima.

U budućem periodu Plan Grada Zadra je poticanje identifikacije, ranije detektiranje darovitosti, detekcija i ostalih područja darovitosti (poput likovnog, glazbenog), a ne samo opće intelektualne sposobnosti, što je rezultat dosadašnjeg rada na području darovitosti.

U partnerstvu s Osnovnom školom Bartula Kašića, kroz projekt ZadarZaDar (Zadar za darovite) uspostavljena je Online platforma „Online centar Zadar za darovite“ (http://zadar-za-dar.eu/) te je kreiran inovativni instrumentarij i postupci za identifikaciju potencijalno darovitih učenika, inovativni školski planovi i programi, priručnici i digitalni nastavni materijali za optimalan razvoj darovitih u redovnom razrednom odjeljenju.

Strateški plan je u sljedećih 5 školskih godina omogućiti stručnim suradnicima i učiteljima da na vrijeme prepoznaju više od  20-30% darovitih učenika te primjena instrumentarija u osnovnim školama Grada Zadra, kao i  proširenje primjene na županijske odnosno hrvatske osnovne škole. Također Grad Zadar planira i osnivanje novih centara izvrsnosti, ponajprije Centra izvrsnosti za hrvatski jezik.

Vezane fotografije

Grad Zadar – Europska točka darovitosti Grad Zadar – Europska točka darovitosti