U Zadru je proteklog vikenda, u prostoru Muzeja antičkog stakla, održana sjednica Upravnog odbora Foruma jadranskih i jonskih gradova, međunarodne asocijacije koja okuplja gradove iz sedam država (Albanije, BiH, Crne Gore, Grčke, Hrvatske i Slovenije), osnovane 1999. godine sa sjedištem u Anconi u Italiji. Forum od svog osnutka i prema postojećem statutu, u prvom redu okuplja priobalne gradove Jadranskog i Jonskog mora. Od nedavno postoji tendencija proširenja i na gradove koji dijele zajedničke probleme i interese ovog područja - koje se definira kao Jadransko-jonska makroregija i koja bi kao takva svoj pravni status trebala ostvariti u prosincu 2014. godine te je tako na 14. Plenarnoj sjednici Foruma, održanoj u Pescari krajem prošle godine u Forum pristupio i Grad Mostar iz susjedne BiH koji će ugostiti sljedeću sjednicu Upravnog odbora u rujnu ove godine.

 

Zadarska Sjednica UO-a Foruma, na kojoj je od 16 gradova članica nazočilo 11, ocijenjena je povijesnom od strane njenog predsjednika, g. Luigia Alborea Mascie, gradonačelnika Pescare, jer su na njoj usvojeni prijedlozi izmjene Statuta, čiji će pročišćeni tekst biti usvojen na sljedećoj Plenarnoj sjednici u Kotoru krajem ove godine. Uz predsjednika Masciu, sjednici je nazočila i potpredsjednica, gradonačelnica Kotora, gđa Marija Maja Ćatović te glavni tajnik Foruma, Michele Brisighelli. Izmjene statuta Foruma bila su prva točka dnevnog reda. Izmjene je pripremio Odbor za statut kojim je predsjedavao Nikola Horvat, voditelj međunarodne suradnje Grada Splita,uz članove – Claudia Grassinia, predstavnika Grada Ancone i Anitu Gržan Martinović, voditeljicu međunarodne suradnje Grada Zadra. Raspravljalo se zatim još o planu aktivnosti Foruma za 2013., definiranju budućih projekata u okviru strategije Europa 2020 te o objedinjenom tajništvu za sva tri Foruma: Forum gradova, gospodarskih komora i sveučilišta, a u cilju povećanja efikasnosti svih sudionika. U dijelu koji se tiče aktivnosti Foruma za 2013. godinu istaknuta je podrška apelu Grada Zadra koji je iznio zamjenik gradonačelnika, Darko Kasap, da se ponovno uspostavi stalna trajektna veza između Ancone i Zadra koja je nepravedno zapostavljena i kojom se ugrožava ukupna gospodarska razmjena između dviju regija i šire, dok je osobitu štetu pretrpjela marikultura.

 

 

 

Vezane fotografije

Sastanak UO Foruma jadranskih i jonskih gradova Sastanak UO Foruma jadranskih i jonskih gradova Sastanak UO Foruma jadranskih i jonskih gradova