Sastanak Upravnog odbora Foruma jadranskih i jonskih gradova
 Sastanak Upravnog odbora Foruma jadranskih i jonskih gradova
Split 17. listopada 2018.

U Splitu je od 16. do 18. Listopada) održana prva zajednička konferencija Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta na temu „Korijeni i putevi: prošlost, sadašnjost i budućnost za jadransko-jonsku regiju'". 

Konferenciju je organizirao Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora i HGK Županijske komore Split u suradnji s Gradom Splitom, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, pet hrvatskih ministarstava (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture) te uz podršku AI-NURECC inicijative i Europske komisije.
Sastanak Upravnog odbora Foruma, kojega je Grad Zadar član u kontinuitetu od 2005. godine te je i sam bio domaćin dvaju sastanaka, vodila je generalna tajnica, gđa Ida Simonella iz Ankone, a u ime aktualnog predsjednika Foruma gradova Francesca Menne, gradonačelnika talijanskoga grada Vasto, sastanku je nazočila gđa Rosanna Bosco.  Uz usvajanje prijedloga planova aktivnosti i proračuna za 2019. prihvaćena su dva nova zahtjeva gradova za članstvo: Skadre u Albaniji i Preveze u Grčkoj.
Predstavljene su aktivnosti projekta AL-Nurecc koji je dobio 118.000 eura od Europske komisije i to je prvi takav projekt za koji je Forum dobio direktno financiranje, bez natječaja. Iz ovog projekta financirat će se više promiđbenih aktivnosti Foruma, između ostalog bit će otvoren i info-pult u gradu Vasto. Najavljene su i sljedeće „Sportske igre mladih Foruma jadranskih i jonskih gradova“ u Ankoni 2019. za koje se očekuje financiranje od 550.000 eura koje bi pokrilo putovanje i boravak sudionika.
 Zaključak održanog sastanka UO-a Foruma je da se proteklih godina osjeća porast broja članova, ali što je još važnije, zajedničkih projekata i aktivnosti. Dogovoreno i nekoliko novih inicijativa s kojima bi se krenulo u najskorije vrijeme, a koje bi bile okrenute ponajprije mladima, studentima i zaposlenicima lokalne samouprave i institucija – korisnica gradskih proračuna, koje bi se moglo stipendirati iz proračuna Foruma za usavršavanja u nekom od gradova – članica Foruma.

U ime Grada Zadra, na sastanku UO Foruma sudjelovala je Anita Gržan Martinović, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju.


 

 

 

 

 

Vezane fotografije

 Sastanak Upravnog odbora Foruma jadranskih i jonskih gradova  Sastanak Upravnog odbora Foruma jadranskih i jonskih gradova  Sastanak Upravnog odbora Foruma jadranskih i jonskih gradova