Sastanak UO Foruma jadranskih i jonskih gradova
Sastanak UO Foruma jadranskih i jonskih gradova

San Benedetto del Tronto, 4. i 5. srpnja 2014. - Prošlog je vikenda u talijanskom gradu San Benedetto del Tronto, drugoj ribarskoj luci po značaju u Italiji i velikom turističkom centru, u prekrasnom prostoru nedavno uređenog Muzeja mora, financiranom iz fondova EU-a za ribarstvo,  održan sastanak Upravnog odbora Foruma jadranskih i jonskih gradova, čija je Grad Zadar članica od osnutka 1999. godine. 

Domaćini sastanka, gradonačelnik Giovanni Gaspar i pročelnik za politike mora, Fabio Urbinati u suradnji s Tajništvom Foruma, Michelleom Brisighellijem i Marinom Krajina iz Grada Ancone,  organizirali su ovaj sastanak i raspravu na teme vezane za netom usvojen prijedlog strategije Jadransko-jonske makroregije od strane Europske Komisije i ulogu Foruma u odnosu na Strategiju; planiranje aktivnosti Foruma za sljedeće razdoblje i pripremu za 15. Plenarnu sjednicu koja bi se trebala održati u prosincu ove godine; izvijestili o financijskom poslovanju Foruma i o zahtjevima za nova članstva te izvijestili o prihvaćenim izmjenama Statuta, koje su skicirane na sastanku UO-a u Zadru 2012., a dovršene u Brindisiju u prosincu 2013. godine.

Uz članove Upravnog odbora koji okuplja predstavnike gradova-članica Foruma, ovom sastanku nazočila je i pročelnica Regije Marche zadužena za politike Europske Unije, gđa Paola Giorgi koju je osobito zanimala točka dnevnog reda vezana uz uspostavljanje Jadransko-jonske makroregije.  Među ostalim, naglasila je: „Jadransko-jonska makroregija dobiva snagu iz dijaloga, razmjena iskustava i rasprava koje su uspostavljene tijekom godina, zahvaljujući postojanju mreža kao što su Forum jadranskih i jonskih gradova. „

U svom je pozdravu nadalje istaknula važnost održavanja sastanka Foruma upravo u razdoblju ostvarenja ideje Jadransko-jonske makroregije (koja uključuje 4 zemlje članice: Hrvatsku, Grčku, Italiju i Sloveniju i 4 zemlje koje nisu članice EU-a: Albaniju, BiH, Crnu Goru i Srbiju) i informirala nazočne o proceduri usvajanja Strategije Jadransko-jonske makroregije.

Naime, 26. lipnja 2014. Odbor za europske  regije jednoglasno je usvojio prijedlog ove strategije nakon čega ga je usvojila i Europska Komisija, uslijedila je Komunikacija o strategiji EU-a Eusair i Akcijski plan , kasnije podneseni i Odboru za opće poslove u Luksemburgu. Posljednji formalni akt od strane europskog vijeća predviđen je za listopad ove godine, nakon čega Strategija treba postati operativna od 1. siječnja 2015. Ova bi se strategija zalagala prvenstveno za promicanje održivog gospodarskog i društvenog napretka u regiji koji bi se temeljio na otvaranju novih radnih mjesta, podižući konkurentnost i atraktivnost regije, jačajući njenu povezanost, uz istodobno očuvanje okoliša te osiguravanje zdravih i uravnoteženih morskih i obalnih ekosustava. Drugi važni cilj Strategije bio bi doprinos europskoj integraciji uključenih zemalja kandidatkinja i potencijalnih zemalja kandidatkinja.

Zaključci sastanka UO-a Foruma sadržavali su i zajednički stav svih nazočnih da se Forum, koji je prepoznat od strane europskih institucija kao izvanredan promotor i akter buduće Strategije jadransko-jonske makroregije, nastavi zalagati da bude njen ravnopravni partner i poveznica prema gradovima koji su njen najvažniji čimbenik, te  sudionik u planiranjima zajedničkih programa koji bi se financirali iz postojećih, ali i novih fondova EU-a. Predloženo je i da se razmisli o mogućnosti rotiranja Tajništva Foruma između gradova-članica, a što je omogućeno izmjenama statuta.

U ime Grada Zadra, sastanku u San Benedettu del Tronto nazočila je voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju, Anita Gržan Martinović.

Vezane fotografije

Sastanak UO Foruma jadranskih i jonskih gradova Sastanak UO Foruma jadranskih i jonskih gradova Sastanak UO Foruma jadranskih i jonskih gradova