U Splitu je prošlog četvrtka i petka, 21. i 22. listopada održana 12. Plenarna sjednica Foruma jadranskih i jonskih gradova koja je okupila predstavnike više od 20 gradova jadranskog i jonskog bazena te predstavnike Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, predstavnike europskih udruga gradova i dr. Grad Zadar članica je ove međunarodne regionalne udruge od njenog osnutka, 1999. godine i gradonačelnik Zadra član je Upravnog odbora Foruma od 2005. godine.

Na ovogodišnjoj Plenarnoj sjednici Grad Zadar je predstavljao zamjenik gradonačelnika, g. Darko Kasap koji je sudjelovao u radu UO-a. Inače, Forum jadranskih i jonskih gradova okuplja 7 država i broji pedesetak gradova, a  proizašao je iz potrebe država u ovom dijelu Europe da osnuju jedno zajedničko tijelo koje će snažnije nastupati i zagovarati zajedničke interese ove makro-regije pred institucijama Europske unije i predlagati zajedničke projekte, zalažući se ujedno da i članice iz država koje još nisu u EU-u što prije to postanu.

Tema ovogodišnjeg Foruma bila je: Prema Europi 2020: Uloga lokalnih vlasti u izgradnji kvalitetnijeg života. Na tri okrugla stola obradila su se sljedeća pitanja:  „Kvaliteta javnih usluga: ICT i e-uprava na lokalnom nivou“, „Konkurentnost u lokalnim ekonomijama: kako gradovi primjenom olakšica mogu pomoći poduzetnicima“ te „Zaštita i vrednovanje kulturnog nasljeđa: nove mogućnosti zapošljavanja“. Jedan od zaključaka sjednice bio je i da uz zajedničku brigu za očuvanje kulturne baštine kao našeg zajedničkog dobra tražimo načine  za stvaranje novih vrijednosti i zapošljavanje kako bismo postigli višestruku korist.

Drugog dana zasjedanja održani su i izbori za novog predsjednika, potpredsjednika i upravni odbor za naredno razdoblje od dvije godine. Predsjednik Foruma bit će g. Željko Kerum, gradonačelnik Splita, potpredsjednik je g. Luigi Albore Mascia, gradonačelnik Pescare , a tajnik je g. Michele Brisighelli, pročelnik Službeza međunarodnu suradnju u gradu Ankoni. Jednoglasno je izglasano i da Tajništvo Foruma, tj. njegovo sjedište ostane i nadalje u Ankoni.

Gradonačelnik Zadra bit će član Upravnog odbora Foruma jadranskih i jonskih gradova i u sljedećem dvogodišnjem razdoblju. Uz Zadar, Hrvatsku u UO-u predstavljaju još Split, Ploče i Dubrovnik.

Vezane fotografije

Forum jadranskih i jonskih gradova