Nakon Grada Zadra koji je ugostio posljednji sastanak Upravnog odbora Foruma jadranskih i jonskih gradova krajem travnja ove godine, Grad Mostar je prošlog petka i subote, 4. i 5. listopada bio domaćin Upravnom odboru koji je okupio predstavnike susjednih država. Sastanak se održao uoči Plenarne sjednice koja će se održati u prosincu 2013. u talijanskom gradu Brindisiju.

Grad Mostar postao je članicom Foruma krajem 2012. godine, nakon što je u politike ove europske asocijacije ugrađena odrednica proširenja na gradove koji pripadaju širem području koje se definira kao Jadransko-jonska makroregija i od tada se veoma aktivno uključio u njene aktivnosti.

Gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić u pozdravnoj je riječi istaknuo važnost uključivanja BiH u europske asocijacije te orijentiranost Grada Mostara na zajedničke europske ciljeve i što skorije priključenje u EU, te uz partnere iz starijih članica Europske Unije važnu ulogu suradnje s hrvatskim članicama kao novim članovima EU. Posebno se osvrnuo i na izvrsnu suradnju s Gradom Pescarom i hrvatskim gradovima te Splitom kao dugogodišnjim gradom-prijateljem.

Gradonačelnik Pescare i predsjednik Foruma u ovom mandatu, Luigi Albore Mascia izrazio je zahvalnost domaćinu na izvrsno organiziranom sastanku i srdačnom prijemu u nedavno uređenoj modernoj Vijećnici te zaželio daljnji oporavak mostarske privrede i standarda građana u BiH, kao i što skoriji ulazak u EU.

Nakon uvodnog dijela na dnevnom redu sastanka našle  su se izmjene statuta na kojima je radio Odbor za statut (Claudio Grassini – Comune di Ancona, Nikola Horvat – Grad Split i Anita Gržan Martinović – Grad Zadar) te je dogovoreno da se eventualni prijedlozi i amandmani koje bi još mogle imati članice Foruma moraju poslati zaključno do 15 dana prije Plenarne sjednice u Brindisiju, kako bi se na Plenarnoj sjednici usvojila konačna verzija statuta. Zatim se govorilo o prijedlogu uvođenja europske nagrade „Bruno Bravetti“ posvećene začetniku i vizionaru Foruma (dugogodišnji tajnik Foruma i voditelj kabineta gradonačelnika Ancone, publicist i pisac, preminuo u studenom 2011. god.) koji je jednoglasno prihvaćen te je dogovoreno da se za sljedeći sastanak pripremi razrada kriterija za dodjelu nagrade. Slijedile su točke vezane za organizaciju Plenarne sjednice u Brindisiju (tema: „Makroregija i teritoriji, uloga i djelovanje lokalnih zajednica u prekograničnoj suradnji“, datum: 10. i 11. prosinac); prijedlozi vezani uz financijsko poslovanje Foruma, plaćanje članarina i dr.; plan Akcije Jadransko jonske makroregije koja treba biti potvrđena 2014. godine; prijedlog zajedničkog kulturnog projekta koji bi objedinjavao sve kulturne programe članica Foruma, prijem novih članica (gradovi Montalbano Ionico - Basilicata i Porto Sant'Elpidio – Marche u Italiji) i dr.

Po završetku sastanka, sudionici su s gradonačelnikom Mostara posjetili novu zgradu Kliničkog bolničkog centra te razgledali stari grad i čuveni mostarski most te su ovom prilikom pozvani da u svoje kalendare upišu 23. srpnja 2014. i obilježavanje 10. obljetnice obnove mosta.

Vezane fotografije

Mostar- Forum jadranskih i jonskih gradova Mostar- Forum jadranskih i jonskih gradova Mostar- Forum jadranskih i jonskih gradova