Održana 16. plenarna sjednica Foruma jadranskih i jonskih gradova
Održana 16. plenarna sjednica Foruma jadranskih i jonskih gradova

U petak, 12. prosinca 2014., u talijanskoj Pescari održana je 16. plenarna sjednica Foruma jadranskih i jonskih gradova na kojoj je Grad Zadar još jednom izabran članom  Upravnog odbora Foruma. 

Sjednica s temom „Projekti i upravljanje Strategijom jadransko-jonske makroregije“ u skladu je s odlukom Vijeća Europe od 24. listopada ove godine kojom je usvojena Strategija te treće makroregije u EU, poslije baltičke  i dunavske. Time sudjelovanje gradova u radu i aktivnostima Foruma, osnovanom još 1999. godine dobiva i dodatno značenje.

Na ovogodišnjoj Plenarnoj skupštini Foruma biralo se Predsjedništvo, Potpredsjedništvo i članove Upravnog odbora Foruma za naredno dvogodišnje razdoblje, a glasovalo se i o sjedištu Tajništva Foruma koje je od osnutka neprekidno u Anconi. U ime Grada Zadra sudjelovao je potpredsjednik Gradskog vijeća Dražen Grgurović i voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju Anita Gržan Martinović.

Izglasano je da će Predsjedništvo Foruma biti u Kotoru, a što ujedno znači da će Grad Kotor biti domaćinom 17. Plenarne sjednice, a Potpredsjedništvo u Brindisiju, u Italiji. Usvojeno je i da Tajništvo zasad ostaje u Anconi, ali započeti su i razgovori o mogućnostima i potrebi da se Tajništvo ubuduće rotira. Grad Zadar ostaje u Upravnom odboru Foruma, a uz Zadar, članovi UO s hrvatske strane su još: Rijeka, Split, Ploče i Dubrovnik.

Gradovi, odnosno lokalne-samouprave, važni su čimbenici zajedničkih politika u jadransko-jonskom bazenu. U Forumu jadransko-jonskih gradova mogu pronaći izvrsnu platformu za suradnju i rad na zajedničkim projektima, ponajprije, ali ne i isključivo,  unutar tema koje su određene unutar IV stupa Strategije: I. „Plavi rast“, II. „Povezivanje regije“, III. „Kvaliteta okoliša“ i IV. „Održivi turizam“. Za svaku od ovih četiriju glavnih tema odredilo se po dvije države koje će biti koordinator pa  tako Hrvatska i Albanija koordiniraju IV. stupom, odnosno „Održivim turizmom“. Među istaknutim govornicima bili su i NJ. E. Fabio Pigliapoco, generalni tajnik Jadransko-jonske inicijative,  Rodolfo Gaimpieri, predsjednik Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora te Fausto Pugnaloni, predstavnik Sveučilišta „Politecnico delle Marche“.