U talijanskom gradu Pescari prošlog je tjedna održana 14.plenarna sjednica Foruma jadransko-jonskih gradova,  u sklopu koje je održan i2. Forum mladih.  Tako su na ovim međunarodnim susretima uz predstavnike   Grada Zadra,   gđu Doroteju Kamber-Kontić, pom. pročelnika UO za odgoj i školstvo i Anitu Gržan Martinović, voditeljicu Odsjeka za međunarodnu suradnju, sudjelovali i nastavnici i učenici zadarske gimnazije Jurja Barakovića: Jelena Sturnela, prof. kemije, Tonkica Strika, prof. informatike te Lucija Jović i Mate Kadija, učenici IV. razreda.

Ovogodišnji Forum je okupio predstavnike svih sedam država članica (Italija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Albanija i Grčka, a s hrvatske strane nazočni su bili predstavnici Rijeke, Biograda, Splita, Ploča i Zadra.

Uoči Plenarne sjednice sastao se Upravni odbor Foruma na kojem su izabrani novi predsjednik, potpredsjednik i članovi UO-a za novo dvogodišnje razdoblje. Predsjednik je gradonačelnik Pescare, g. Luigi Albore Mascia, potpredsjednica je gradonačelnica Kotora, gđa Marija Maja Ćatović, a u članstvu Upravnog odbora koje broji 16 članova potvrđena su četiri hrvatska grada: Ploče, Split, Zadar i Dubrovnik.  Na taj je način hrvatska strana zadržala i jednu snažnu platformu za dogovaranje i pripremanje programa i projekata koji od zajedničkog interesa naših priobalnih gradova, a uklapaju se i promiču europske politike i strategije jadransko-jonskog prostora i buduće jadransko-jonske makro-regije. Grad Zadar je potvrđen za domaćina iduće sjednice Upravnog odbora Foruma, u travnju 2013., a Upravni odbor je Gradu Splitu povjerio ulogu nositelja izrade novog Statuta Foruma jadransko-jonskih gradova, zajedno s predstavnicima Ancone i Zadra.

Ovogodišnja sjednica posvećena je ulozi gradova u jadransko-jonskoj makroregiji s naglaskom na kulturu kao element kohezije i gospodarskog razvoja te na sigurnosni aspekt slobodne cirkulacije ljudi i dobara. Za ljeto 2013.godine predviđena je i zajednička promocija ljetnih kulturnih događanja svih zainteresiranih gradova, dok bi se u kasnijim fazama programi iskoordinirali kako ne bi dolazilo do terminskog preklapanja  značajnih manifestacija, te se organizacijom zajedničkih priredbi smanjili troškovi njihovog održavanja. „Najslađi Jadran“ naziv je festivala -zajedničkog projekta gradova okupljenih u Jadransko-jonski forum koji bi trebao omogućiti kulturnu suradnju i razvoj te u budućnosti postati jedan od najvažnijih kulturnih događaja u ovom dijelu Europe.

Na ovom, 2. po redu Forumu mladih učenici zadarske gimnazije sudjelovali su na više različitih radionica i razgovarali i raspravljali sa svojim kolegama iz Italije, Crne Gore i Grčke na temu: „Zajednice Sredozemlja: mostovi preko mora, mostovi između generacija“. Na završnom, zajedničkom dijelu sjednice u kojem su sudjelovali predstavnici Gradova i mladi bilo je zanimljivo čuti njihova razmišljanja o problemima i budućnosti mladih u Europi.