Uglavnom se mladima "soli pamet". Vi ćete biti ovakvi, niste dovoljno kompetentni, dovoljno zreli, ne možete razmišljati vlastitom glavom, mi ćemo reći vama kako morate izgledati, kako se morate ponašati, i što se od vas očekuje u budućnosti, rekao je Krešimir Krolo

Uglavnom se mladima "soli pamet". Vi ćete biti ovakvi, niste dovoljno kompetentni, dovoljno zreli, ne možete razmišljati vlastitom glavom, mi ćemo reći vama kako morate izgledati, kako se morate ponašati, i što se od vas očekuje u budućnosti, rekao je Krešimir Krolo

Mladi su iznijeli svoje probleme i potrebe, ali ne zna se tko bi ih mogao riješiti

U ove recesijske dane kada Grad štedi, onda je to najlakše na mladima. Mi smo svi razumni ljudi, trudit ćemo se imati i nadalje korektan odnos s Gradom i izvući u svakoj situaciji maksimum, no sada sve stagnira i upitno je hoće li se brojni projekti nastaviti ili ne - istaknuo je Vedran Miočić Stošić, predsjednik Udruge Šigureca, koji je o problemima mladih govorio na prvoj tribini Savjeta mladih grada Zadra. Osim njega na tribini, kojom su se trebali profilirati i strukturirati

glavni problemi vezani za život mladih u Zadru, govorili su i Krešimir Krolo, prof., asistent na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru, novinar Nenad Vertovšek, predavač na Sveučilištu u Zadru, Sabina Glasovac, predsjednica Odbora za mladež Grada Zadra. Svoj nedolazak, iznenadnim zdravstvenim tegobama opravdao je Mario Pešut, pročelnik za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra.

Šigureca ostala bez obećanog novca

Predsjednik Marin Batur predstavio je Savjet mladih u kojem su, uz njega, Zlatko Bukač iz Studentskog zbora, Tomislav Blažević iz Udruge Ex Libris, Ivana Drobac iz Udruge Cinaz, Ivan Genda iz Eko Zadra, Marin Jurjević iz Rukometnog kluba Zadar, Marino Marić i Marina Marić iz Mladih liberala Zadra, Filip Jadrijev iz Udruge tjelesnih invalida, Ivan Dadić iz Udruge Porat i Društva za zaštitu biciklista, te Mate Mavar iz Udruge mladih otoka Rave, koji je ujedno i zamjenik predsjednika Savjeta.

Miočić Stošić, predsjednik Udruge Šigureca, osvrnuo se na probleme s kojima se ta udruga susreće.

- Kroz tri godine djelovanja udruge cilj nam je bio reanimirati zadarsku alternativnu scenu, ne samo alternativnu scenu nego jednostavno počeli smo raditi projekte, htjeli smo oživjeti grad s nekakvim prvenstveno glazbenim događanjima. Cilj nam je bio okupiti i privući taj kreativni potencijal mladih ljudi. Sada smo se našli u teškoj financijskoj situaciji, jer smo ostali bez financijske podrške grada koja je odobrena putem natječaja.

Mladi su odbačeni

Krešimir Krolo u svome detaljnom izlaganju osvrnuo se na činjenicu kako se jako malo sluša što mladi imaju za reći.

- Uglavnom se mladima "soli pamet". Vi ćete biti ovakvi, niste dovoljno kompetentni, dovoljno zreli, ne možete razmišljati vlastitom glavom, mi ćemo reći vama kako morate izgledati, kako se morate ponašati, i što se od vas očekuje u budućnosti.

Takav pristup, naglasio je Krolo, u potpunosti je pogrešan.

- Mora se mijenjati taj jedan pomalo paternalistički komandni sustav koji mlade svrstava u skupinu ljudi koja nije dovoljno adekvatna da promišlja o društvu oko sebe, čime se stvara i jedan veliki kulturni i generacijski jaz.

Kada dođe do otvaranja Centra za mlade, kaže on, isti treba biti formiran s kulturnom autonomijom, gdje će upravo različite udruge, različite perspektive, različiti identiteti, zajedno raditi prema tome da kreiraju jedan jaki kulturni identitet grada, prilagođen onome što je ustvari kultura ili kontekst 21. stoljeća.

Nenad Vertovšek je naglasio kako mu se sviđa dio koji govori o potrebama mladih, a ne dio o problemima mladih. Vertovšek smatra da mladi nemaju probleme, osim onih koje su dobili u nasljedstvo i koje će dati svojoj djeci.

- Ako mladi nešto žele moraju na neki način dokazati da nije problem u njima niti s njima, nego je stvar toga na koji način ih društvo mora tretirati.

Glasovac: Ne predstavljam Grad

Sabina Glasovac u svom izlaganju je rekla da ju je kolega Batur predstavio kao predstavnicu Grada, međutim ona ne može odgovoriti na neka postavljena pitanja, jer je na tribini u nekakvoj dvojakoj funkciji, a to je kao predsjednica Odbora za mladež kao radnog tijela Grada Zadra, i oporbena vijećnica u Gradskom vijeću. Naglasila je da na tribini naprosto ne želi nastupati niti u jednoj niti u drugoj funkciji.

- Želim nastupati i kao osoba koja je ušla u politiku iz mladenačkog bunta, iz potrebe da mijenjam stvari. Vjerujem da je svatko od vas upravo zbog toga danas ovdje. Netko to čini kroz politički angažman, netko kroz angažman kroz civilno društvo, a netko kao jedan odgovoran i dovoljno razborit pojedinac koji shvaća odgovorno svoju društvenu ulogu i želi dati svoj doprinos za boljitak, možda ne svoje generacije, ali svakako onih koji dolaze - istakla je Glasovac.