Grad Zadar na treningu  „Rad s mladima na lokalnoj razini“
Grad Zadar na treningu „Rad s mladima na lokalnoj razini“
Projekt Europe Goes Local podrška je gradovima u podizanju kvalitete rada s mladima

U Bjelovaru se od 30. siječnja do 2. veljače 2024. na četverodnevnom treningu „Rad s mladima na lokalnoj razini“ u sklopu projekta Europe Goes Local, okupilo 10 gradova iz cijele Hrvatske, a sve s ciljem podizanja kvalitete rada s mladima u lokalnim zajednicama i osnaživanja europskih vrijednosti na lokalnoj razini.

Grad Zadar ostvario je pravo na sudjelovanje u ovom ovom projektu u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije, kroz prijavu na Javni poziv, a uz njega u projektu sudjeluju još i Labin, Benkovac, Ludbreg, Sveti Ivan Zelina, Zlatar, Vukovar, Daruvar, Ogulin i Jastrebarsko.

S obzirom na to da su jedinice lokalne samouprave prepoznate kao ključni akteri u odgovaranju na potrebe mladih, osposobljavanje u Bjelovaru okupilo je predstavnike navedenih gradova s ciljem podizanja kvalitete rada s mladima u svojim lokalnim zajednicama i osnaživanja europskih vrijednosti u lokalnom radu s mladima. U tome će ih voditi Europska povelja o radu s mladima na lokalnoj razni, rezultat prve faze EGL projekta na europskoj razini koja predstavlja listu univerzalnih kvalitativnih načela za organizaciju rada s mladima na lokalnoj razini.

Predstavnici gradova su tijekom osposobljavanja imali priliku usvojiti temeljne pojmove o radu s mladima, saznati više o sudjelovanju mladih u životu lokalne zajednice i nadahnuti se uspješnim primjerima. Kao temelj za daljnji rad u projektnim aktivnostima, gradovi su izradili individualne planove za stvaranje poticajnog okružja za rad s mladima u vlastitim zajednicama unutar kojih su osmislili nekoliko važnih strateških aktivnosti. Ovakav pristup, koji je individualiziran od samog početka, te se planovi kreiraju na temelju postojećeg stanja i potreba svakog sudionika projekta, pokazao se prethodnih godina korisnim za velik broj jedinica lokalne samouprava koje su do sada sudjelovale u nacionalnom konceptu aktivnosti. Cilj je postići da planirane aktivnosti budu održive te da se kroz njih postigne dugoročnija podrška mladima i nakon što sudjelovanje gradova u projektu formalno završi.

S početkom novog programskog razdoblja (2021.—2027.) otvoreno je novo poglavlje projekta Europe Goes Local u okviru kojega će se kroz različite aktivnosti svim dionicima rada s mladima na lokalnoj razini omogućiti osnaživanje i umrežavanje kako na europskoj tako i na nacionalnim razinama zemalja partnera na projektu.

 

Vezane fotografije

Grad Zadar na treningu  „Rad s mladima na lokalnoj razini“ Grad Zadar na treningu  „Rad s mladima na lokalnoj razini“ Grad Zadar na treningu  „Rad s mladima na lokalnoj razini“ Grad Zadar na treningu  „Rad s mladima na lokalnoj razini“ Grad Zadar na treningu  „Rad s mladima na lokalnoj razini“