4. i 5. listopada u Dubrovniku se, u organizaciji Grada Dubrovnika, Hrvatske udruge povijesnih gradova, Unescovog regionalnog ureda za znanost i kulturu u Europi iz Venecije i pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, održala “Međunarodna radionica za unapređenje kvalitete života u povijesnim gradovima – Energetska učinkovitost”. Uz nabrojene, skupu su dali svoju stručnu podršku i Sveučilište u Dubrovniku, tvrtka OIKOS,  EnergIT i UNESCO-v ured za obnovljivu energiju RENFORUS.

 Skup je otvorio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji je ujedno i predsjednik HUPG-a od osnutka ove udruge 2011. godine, a okupljene je pozdravio i pročelnik Ureda za turizam i poduzetništvo grada Dubrovnika Milan Perić kao generalni tajnik udruge i domaćin radionice.
 Uz predstavnike gradova-članica HUPG-a na ovom dvodnevnom skupu izlagalo je više domaćih i inozemnih stručnjaka i predavača, među njima prof. dr. sc. Željko Tomšić s Fakulteta za elektroniku i računarstvo u Zagrebu i bivši pomoćnik ministra za energetiku, Daniele Sferra, predstavnik Marco Polo System-a Venecija te Davide Poletto iz Unesco-vog ureda u Veneciji.

 Gradonačelnik Vlahušić istaknuo je važnost pronalaženja načina za implementiranje novih modernih tehnologija i povećanja energetske učinkovitosti uz istovremeno očuvanje kulturnih povijesnih nasljeđa naših gradova i ostanak pod zaštitom UNESCO-a. Davide Poletto, predstavnik UNESCO-a iz Venecije suglasio se i dodao kako je glavna problematika upravo pronalaženje stupnja ravnoteže između tradicije i novih tehnologija kad je u pitanju energetska učinkovitost povijesnih gradova. Stručnjak za energetiku Željko Tomšić među ostalim je naglasio da, premda je energetska učinkovitost stup hrvatske politike i politike Europske unije, tiče se mijenjanja ljudskih navika - što nije lako, dok je to u povijesnim gradovima još teže i zbog toga je potrebno razmjenjivati iskustva.
U ime Grada Zadra na Međunarodnoj radionici  sudjelovala je Žana Klarić, voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša i Anita Gržan Martinović, voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju. Žana Klarić je održala prezentaciju o dosadašnjim projektima na temu energetske učinkovitosti u Zadru i zadarskoj urbanoj instalaciji Pozdrav Suncu

Vezane fotografije

Međunarodna radionica „Unapređenje kvalitete života u povijesnim gradovima – energetska učinkovitost“ , Dubrovnik, 4. i 5. Listopada 2013.  Međunarodna radionica „Unapređenje kvalitete života u povijesnim gradovima – energetska učinkovitost“ , Dubrovnik, 4. i 5. Listopada 2013.  Međunarodna radionica „Unapređenje kvalitete života u povijesnim gradovima – energetska učinkovitost“ , Dubrovnik, 4. i 5. Listopada 2013.