Gradska knjižnica nesumnjivo je značajan kulturni akter grada, ali i mjesto susreta svih generacija. U njoj su mjesto za ugodan boravak prepoznali i mladi koji u našem gradu nemaju velik izbor za kreativno provođenje slobodnog vremena. O Centru za mlade možemo govoriti kao 'staroj rani', s obzirom da se radi o projektu koji se već godinama prolongira za neka bolja vremena.

Jedna od nezaobilaznih tema kada je riječ o budućem Centru za mlade jest i proširenje Gradske knjižnice Zadar, koja se nalazi neposredno uz bivši vojni objekt. O tome je danas na skupu  'Mladi kao korisnici knjižnica', u sklopu 4. Dana studenata knjižničarstva, govorio Mladen Masar, djelatnik GKZD.

 

Osamdesetih godina mladi su se okupljali u Omladinskomdomu, postojao je tzv. radio GaGa (iz kojeg je nastao Donat FM, danas Radio Centar). Knjižnica na Poluotoku '91 je pretrpjela velika oštećenja, a 'povijesni' trenutak zasigurno je njezino preseljenje u nekadašnji vojni objekt u ulici Stjepana Radića, što je stajalo 18 milijuna kuna. Ipak, u novoj zgradi nije bio predviđen Odjel za mlade, pa oni danas koriste Odjel za djecu, Odjel za odrasle, glazbeni kutak, studijsku čitaonicu, kafić u dvorištu... Knjižnicu prepoznaju kao svoje mjesto, ali sama je Knjižnica toliko komprimirana da im ne može pružiti prostor u onoj mjeri koja je potrebna.

Inicijative kao što je bila 'Deogradizacija' 2004. kojom se uklonila ograda između knjižnice i susjedne zgrade, nije imala većeg odjeka. Danas učenici Obrtničke škole prolaze pored ruševine iz horrora, u što se pretvorila zgrada čije bi se prizemlje trebalo toplim prolazom spojiti s GKZD. Novaca u gradskoj blagajni nema, a za predpristupnefondove potrebno je imati jasno definiran i osnovan Centar za mlade. Ne može se konkurirati za projekt koji je nešto nalik kuli u zraku.

Godinama se već o tome vode rasprave, tribine, sociolozi pišu studije, novinari članke i kolumne, a priča i dalje traži sretan kraj. 'Trebalo bi nešto napraviti za te mlade' ponavlja se iz godine u godinu, to slušaju generacije i generacije. U međuvremenu, otvaraju se trgovački centri , a javni prostori kao što je Narodni trg sve su manje javni...

Zanimljivo je i to kako se u nas ne boje ulagati stranci - primjer Američkog kutka kojega je predstavio Milko Belevski. Američkih kutaka ima 400 u svijetu, a u Zadru je unutar njega ostvaren niz događaja: izložbe, radionice, predavanja, tribine, književni susreti.

Zlatko Bukač, član Savjeta mladih Grada Zadra, na današnjem je skupu predstavio program Savjeta mladih, podsjećajući na činjenicu kako je njihova uloga isključivo biti most između mladih, inicijativa namijenjenih mladima i gradske uprave.

Nažalost, u svojoj prvoj godini postojanja nisu naišli na veliki odaziv mladih, iako su se potrudili organizirati tribine, predavanja, izložbe i sl.

Koje su stvarne potrebe mladih i žele li uopće toliko opjevanCentar za mlade, pitanja su na koja Savjet mladih još nema odgovor. Njihova je zadaća donošenje Gradskog programa djelovanja za mlade, čemu će prethoditi ispitivanje potreba mladih koje će provesti Centar za društveno-humanistička istraživanja.

Kako je napomenuo Bukač, Zagreb ima specifičan takav program, a ostali gradovi su ga sastavili po copy-paste principu.

Za potrebe današnjeg predavanja članovi Savjeta mladih Grada Zadra podijelili su anketu posjetiteljima DASKE. Anketa nije bila zamišljena kao dio nekog veće istraživanja niti je znanstveno rigorozna, a pitanja koja su se nalazila u njoj su bila fokusirana na područja koja mladi danas najviše posjećuju te što bi po njihovom mišljenju trebala biti glavna briga Grada Zadra za mlade?

Ispunjeno je 29 anketa (bila su četiri pitanja na koje se moglo zaokružiti više odgovora), a s obzirom da se tamo nalazila pretežito studentska populacija očekivani su rezultati za mjesta koja najviše posjećuju u slobodno vrijeme (Gradska knjižnica Zadar  i Sveučilište u Zadru).

Što se tiče glavne brige za mlade, posjetitelji smatraju da otvaranje Centra za mlade treba biti glavna briga Grada Zadra (17 glasova), te osposobljavanje ''Kapetanskog parka'' za potrebe mladih (prostor iznad DHM-a) (8 glasova) kao i proširenja prostornog kapaciteta Sveučilišta (8 glasova).

Što se tiče prepoznatljivosti udruga u gradu Zadru 18 ispitanika je zaokružilo da su čuli za Eko Zadar, a 17 njih je zaokružilo Šigurecu i Z.V.U.K. Antifjaka i Porat su bili idući na listi, svako po 10 glasova. 

izvor:eZadar

Vezane fotografije

Savjet mladih Grada Zadra na Danima studenata knjižničarstva Savjet mladih Grada Zadra na Danima studenata knjižničarstva Savjet mladih Grada Zadra na Danima studenata knjižničarstva Savjet mladih Grada Zadra na Danima studenata knjižničarstva