SVEČANA SJEDNICA  HUPG U VARAŽDINU
SVEČANA SJEDNICA  HUPG U VARAŽDINU
Skupština Hrvatske udruga povijesnih gradova održala je 6. svibnja 2016. u Varaždinu svečanu sjednicu povodom pete obljetnice djelovanja udruge.

HUPG je osnovan 29. travnja 2011. godine u Dubrovniku s ciljem udruživanja hrvatskih gradova na zajedničkom, sustavnom rješavanju problema te razmjene iskustava stručnjaka i predstavnika jedinica lokalne samouprave  koji se bave kulturnim nasljeđem. Danas okuplja dvadesetak hrvatskih gradova i općina  te je pridruženi član Europske udruge povijesnih gradova i regija EAHTR.

Na sjednici se obilježilo pet godina postojanja udruge i predstavilo rad udruge tijekom 2015. godine. Posebno je istaknuta organizacija nekoliko kongresa i simpozija: u veljači je održan prvi međunarodni kongres antičkih gradova u Solinu, u rujnu je u Karlovcu organiziran  okrugli stol : « Valorizacija kulturne baštine », a tijekom listopada su predstavnici članica udruge bili na studijskom putovanju „Sustav zaštite i prezentacije kulturne baštine“ u francuskoj regiji Languedoc-Roussillon.

Također, izabrano je i novo vodstvo udruge. Novi predsjednik Hrvatske udruge povijesnih gradova je, nakon što je sve od osnivanja udruge do sada predsjedavao gradonačelnik Dubrovnika, načelnik općine Klis Jakov Vetma, a za njegove potpredsjednike izabrani su gradonačelnici Pule, Trogira, Varaždina i Karlovca.Udruga će i dalje nastaviti s radom na valorizaciji i prezentaciji kulturne i povijesne baštine, te osnaživanju kulturnog turizma u hrvatskim gradovima.

Grad Zadru dodijeljeno je priznanje za  podršku i izuzetan doprinos u radu, s obzirom na to da je jedan od osnivača i aktivno sudjeluje u radu udruge od samog osnutka.

 

 

Vezane fotografije

SVEČANA SJEDNICA  HUPG U VARAŽDINU SVEČANA SJEDNICA  HUPG U VARAŽDINU SVEČANA SJEDNICA  HUPG U VARAŽDINU SVEČANA SJEDNICA  HUPG U VARAŽDINU