Kalmeta: Budimo ponosni na Zadar jer Zadar - to smo svi mi
Kalmeta: Budimo ponosni na Zadar jer Zadar - to smo svi mi

Povodom Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar održana je Svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su uručena javna priznanja građanima, udrugama i institcijama za iznimna postignuća u radu i doprinos razvitku svojega grada.

Nagradu Grada Zadra dobili su: Klasična gimnazija Ivana Pavla II, Ante Rados, Slavica Kovač, Zavod za javno zdravstvo i Marija Šarić Ban. Grb Grada Zadra dodijeljen je: Josipu Bumbi Bajlu, Udruzi osoba oštećena sluha i Edinu Kadiću. Odlukom gradonačelnika Grb Grada Zadra dodijeljen je Udruzi turističkih vodiča Donat - Zadar i duo Gitman. Nagrada Grada Zadra za životno djelo dodijeljena je Ivi Uči Pulaniću i Robertu fra Bernardinu Škunci koji se zhavalio u ime svih nagrađenih

- Dobili smo nagrade jer smo svoj unutarnji prostor nastanili lijepim i dobrim, znanjem i stvaralaštvom, vječnim vrijednostima i u konačnici Bogom, rekao je među ostalim fra Bernardin Škunca.

- Danas je Zadar, bez obzira na sve probleme koje imamo i kojih smo itekako svjesni, iznadprosječan hrvatski grad po dohotku i izvornim prihodima po glavi stanovnika, grad koji, dok država, na žalost, gubi 170 tisuća radnih mjesta, bilježi stalni pad nezaposlenosti i veći broj novo zaposlenih. Grad koji je, zahvaljujući odličnim projektima koje imamo, među najuspješnijim u povlačenju novca iz fondova Europske unije! Grad koji, dok država ostalima ukida novac za osobne pomoćnike u nastavi, za tu istu namjenu, dobiva novac iz europskog Socijalnog fonda! Grad čiji je projekt obnove Kneževe palače Europa prepoznala među 144 kandidirana projekta i financira ga s 38 milijuna kuna! Grad koji već provodi 15 milijuna kuna vrijedne projekte financirane iz europskih fondova, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Božidar Kalmeta najavljujući nove projekte pripremljene za fondove EU: specijalizirani poduzetnički inkubator, niskoenergetske dječje vrtiće, Centar za mlade, nove škole na Crvenim kućama i Novom Bokanjcu, inteligentni prometni sustav i drugi.

Gradonačelnik je naglasio da je pred nama još jedna fiskalno zahtjevna godina. - Izmjenom raznih zakona, iduće će nam se godine iz lokalnog proračuna u startu uzeti 28 milijuna kuna. Vlada očekuje od lokalne samouprave da dio fiskalnog tereta prebaci opet na leđa građana, kroz podizanje cijena komunalnih usluga i slično. Neće biti lako, ali veće bogatstvo od novca su ljudi, njihove ideje, njihova kreativnost, njihov trud i rad koji onda stvara i dodanu materijalnu vrijednos, nastivio je.

- Budimo ponosni na Zadar, na ono što radimo, na ono što zajedničkim snagama postižemo jer Zadar – to smo svi mi, poručio je gradonačelnik Kalmeta čestitajući laureatima, svim okupljenima i svim sugrađanima Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana..