Otvorena izložba povodom 73. obljetnice rođenja Krešimira Ćosića
Otvorena izložba povodom 73. obljetnice rođenja Krešimira Ćosića
Fotogalerija Galerija
Dukić: Ponosni smo i danas što u dvorani koja nosi njegovo ime imamo privilegij stati pred simbole njegovog sportskog puta.

Povodom 73. obljetnice rođenja Krešimira Ćosića (Zagreb, 26. studenoga 1948. – Baltimore, 25. svibnja 1995.), zadarskog, hrvatskoga i svjetskoga košarkaškoga velikana, u košarkaškoj dvorani na Višnjiku koja nosi njegovo ime, otvorena je izložba njemu u čast.

- U tjednu smo proslave Dana našeg grada i blagdana Svetog Krševana, i u danu na koji se sjećamo Krešimira Ćosića, velikana svjetske košarke povodom 73. obljetnice njegovog rođenja. Punih je 26 godina prošlo od kako smo ostali bez Čovjeka koji je pisao povijest našeg grada ne samo veličanstvenim sportskim uspjesima, nego i vrlinama - plemenitošću, humanizmom, toplinom i brigom za sve ljude oko sebe. Ponosni smo i danas što u dvorani koja nosi njegovo ime imamo privilegij stati pred simbole njegovog sportskog puta. Hvala obitelji i svima koji su s nama podijelili svoja sjećanja, kazao je na otvorenju gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić.

Gradonačelnik Dukić je također istaknuo kako ova današnja izložba označava i službeni početak projekta Muzeja zadarske košarke.

- Brojni su gradovi u svijetu koji se diče svojom košarkaškom tradicijom i uspjesima, ali tek rijetki oni čija je košarkaška povijest dovoljno bogata i dostojna mjesta u kojemu bi se materijalizirala sjećanja i emocije koje dijele baš svi njegovi građani. Naša srca zauvijek pripadaju Kreši i zato, neka se ne uvrijedi nitko, ali mi smo Zadrani, Krešo je naš! 

– Zahvaljujem u ime ŠC-a Višnjik svima koji ste došli i tako uveličali otvaranje ove izložbe. Dio eksponata sastavnica su prikupljene građe za budući Stalni postav povijesti košarke u Zadru za što je inicijativu dao Krešo Butić, ujedno i entuzijastično radio na prikupljanju građe, a u ŠC-u Višnjik inicijativa je pretočena u projekt. Hvala Kreši Butiću i hvala svima koji su dali doprinos ovoj izložbi, uz ostalo rekao je Denis Karlović, direktor ŠC-a Višnjik.

U ime Udruge Krešimir Ćosić nazočnima se obratila Zdenka Zrilić, dopredsjednica jer Krešina kći Ana, inače predsjednica udruge, iz objektivnih razloga nije mogla pribivati otvaranju izložbe.
Na koncu, nekoliko je emotivnih riječ kazao i Krešo Butić, inicijator ideje, neumorni skupljač svekolike košarkaške građe i golemi entuzijast:
– Zahvaljujem svima koji ste došli. Inicijativa je nastala 2015. i ja sam ju iznio Denisu Karloviću, direktoru ŠC-a Višnjik, koji ju je odmah podržao i cijelo vrijeme davao snažnu potporu onom što je postalo projekt. Naravno, na različite načine i drugi su pojedinci i skupine, obitelj Ćosić i Udruga Krešimir Ćosić pomagali, a hvala i Narodnom muzeju Zadar koji je pomogao sa stručne strane. Hvala i Gradu Zadru i Županiji zadarskoj i duboko vjerujem da će budući Stalni postav povijesti košarke u Zadru uskoro zaživjeti.

Izložba je otvorena u nazočnosti brojnih ljubitelja košarke, nekadašnjih igrača Zadra, Krešinih suigrača i prijatelja, drugih bivših i sadašnjih sportaša i javnika, poštovatelja i građana. Svi su oni pomno razgledali izložbu koja će javnosti biti dostupna sljedećih dana.

Nakon otvorenja izložbe gradonačelnik Dukić položio je cvijeće pod Krešin spomenik na Višnjiku, ispred dvorane, autora akademskoga kipara Ratka Petrića sa zadarske Belafuže.

Visnjik.hr

 

Vezane fotografije

Otvorena izložba povodom 73. obljetnice rođenja Krešimira Ćosića Otvorena izložba povodom 73. obljetnice rođenja Krešimira Ćosića Otvorena izložba povodom 73. obljetnice rođenja Krešimira Ćosića Otvorena izložba povodom 73. obljetnice rođenja Krešimira Ćosića Otvorena izložba povodom 73. obljetnice rođenja Krešimira Ćosića