Od 10. Do 13. svibnja 2012. na Malti (Valetta, Mdina, Birgu i Gozo) je održan sastanak Izvršnog odbora  Europske udruge gradova sa zidinama – European Walled Towns, osnovane 1989. godine (koja se donedavno zvala Prijateljski krug gradova sa zidinama – Walled Towns Friendship Circle).

Europska udruga gradova sa zidinama, bavi se pitanjima očuvanja i promidžbe ovog dijela povijesne i kulturne baštine te pomaže svojim članicama u razmjeni iskustava i traženju sredstava za svoje projekte iz fondova Europske Unije.

Ovogodišnji je sastanak bio prvenstveno usmjeren na dvije teme koje su od zajedničkog interesa svih članica:

  1. 1.      Promjene u obrazovanju i edukaciji – EWT će ustanoviti zajedničku platformu ili forum za redovne razmjene ideja i iskustava u području obrazovanja, s posebnim naglaskom na mogućnosti sudjelovanja u programima koje financira Europska Unija: Comenius, Youth in Action, Gruntwig i sl.

 

  1. 2.      Održivi turizam – već se više puta raspravljalo na temu održivog turizma u gradovima sa zidinama. Na ovom je sastanku predloženo da se ubuduće, na sve sastanke vezane uz ovu i slične tematike, obavezno uključe nadležne osobe i stručnjaci iz područja turizma, komunalnog gospodarstva, graditeljstva i dr. kako bi se postigao veći stupanj učinkovitosti.

Više: http://walledtowns.com