Francuska i zadarska mladež u razmjeni iskustva
Francuska i zadarska mladež u razmjeni iskustva

Članovi udruge Sac au dos iz Mervillea u Francuskoj, koja se bavi problemima mladih, posjetili su danas, 15. studenoga Grad Zadar, zajedno sa svojom voditeljicom Florence Cominotto. U Velikoj vijećnici primila ih je voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju Anita Gržan Martinović sa suradnicima.

Udruga Sac au dos (u prijevodu: naprtnjača), nastala je kako bi pomogla mladima kojima nedostaje potrebnih kvalifikacija, profesionalnog iskustva te mobilnosti kako bi se ostvarili u osobnom i profesionalnom smislu. To se prvenstveno odnosi na financijske probleme mladih, ali i njihov manjak inicijative, koji pak nastaje kao posljedica nedostatka perspektive u okruženju u kojem žive. Stoga ova udruga svoje ciljeve usmjerava na praćenje mladih između 18 i 25 godina prilikom njihovog aktiviranja, poboljšavanju njihove samostalnosti, socijalizaciji te razvoju, pogotovo tijekom ovakvih posjeta. Udrugu financijski pomaže Grad Merville koji je osigurao i sredstva za ovo studijsko putovanje.

Gosti iz Francuske su se, tijekom svog boravka u Zadru, željeli upoznati s mladima koji se okupljaju oko sličnih ciljeva i bave se vanškolskim aktivnostima. Stoga smo im omogućili susret s voditeljicom udruge „Cinaz“ koja priprema i provodi upravo ovakve projekte za mlade, te sa zadarskim profesorima francuskog jezika, sveučilišnim profesorom Patrikom Levačićem i nastavnicom u gimnaziji Svjetlanom Pera i grupom njihovih učenika i studenata s kojima sudjeluju u brojnim incijativama i razmjenama. Morana Rogić, voditeljica udruge „Cinaz“ održala je prigodnu prezentaciju o radu udruge, a Patrik Levačić je prikazao kratak film na francuskom jeziku o povijesnim zanimljivostima zadarskog kraja i vezama s Francuskom.

Predstavnica Grada, Anita Gržan Martinović istaknula je kako je ovo dobra prilika za povezivanje i pronalaženje novih mogućnosti za suradnju i uzajamnu pomoć. ˝Za međusobno razumijevanje nije dovoljno govoriti isti jezik, potrebno je puno više od toga, ako želimo istinski razumjeti nekog i pomoći, potrebno je „čuti“ srcem˝ - zaključila je Gržan Martinović.

Nakon ugodnog druženja u gradskoj vijećnici, domaćini su poveli goste u upoznavanje sa znamenitostima našeg grada.

Vezane fotografije

Francuska i zadarska mladež u razmjeni iskustva Francuska i zadarska mladež u razmjeni iskustva Francuska i zadarska mladež u razmjeni iskustva