Otočki bataljun obilježio 23. obljetnicu utemeljenja
Otočki bataljun obilježio 23. obljetnicu utemeljenja

Mješoviti odred mornaričkog pješaštva Ugljan - Dugi otok, poznatiji kao Otočki bataljun obilježio je 23. obljetnicu utemeljenja. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u čast svim poginulim pripradnicima Otočkog bataljuna, a nastavilo se izložbom ratnih fotografija postrojbe i prigodnom svečanošću u prostorijama UDHRM-a Zadar. 

"Ovo je za nas poseban dan", kazao je ratni zapovjednik, bojnik Joško Pulja pozdravljajući sve nazočne.

"Otočki bataljun je svoje zadaće odradio časno i pošteno. Kao i ostale postrojbe i ova se sastojala od ribara i težaka, ljudi kojima je bliža bila motika i mriža nego puška ali su svi ti ljudi, ne pitajući i ne opravdavajući se krenuli braniti domovinu. Mada njihova mjesta i nisu bila napadnuta bila je napadnuta Hrvatska. Imao je, na žalost i žrtava i teških trenutaka ali Otočki je išao gdje god je trebalo u Smrdelj, u Poličnik, na Velebit i na dubrovačko bojište. Druga stvar što krasi ove ljude je zajedništvo nakon Domovinskog rata jer nema trenutka koji nije zapamćen, koji se ne obilježava ili da se ne odaje počast onome kome treba. Joško kao zapovjednik, a sada kao prijatelj svih nas, doista drži do svih trenutaka i do ljudi. Svjedoci su toga i roditelji poginulih branitelja i svi koji su živjeli u to vrijeme," istaknuo je gradonačelnik Božidar Kalmeta čestitajući svima veliku i važnu obljetnicu osnivanja Otočkog bataljuna. "Iza vas je sjajan i častan put na koji svi možete biti ponosni", dodao je. 

"Slažem se što je vaš i naš pripadnik, gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta rekao. Otočki je izvršio svaku zadaću koju je dobio i na to moramo biti ponosni. Sjetimo se svih koji su poginuli, našega viteza Denisa Špike, Šapara, Grbina i svih ostalih koji su dali živote da mi danas možemo biti ovdje te svih 25 pripadnika koji su ranjeni posebice na Ražovljevoj glavici. Uvjeren sam da su oni svjetionik našim životima i postojanju. Mi smo stvorili Hrvatsku te se i dalje moramo za nju brinuti," zaključio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, vice admiral, Ante Urlić.