22.obljetnica Otočkog bataljuna
22.obljetnica Otočkog bataljuna

Mješoviti odred mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok, poznatijeg kao Otočki bataljun, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Središnjim križem na Gradskom gorblju obilježio je 22. obljetnicu utemeljenja. Gradonačelnik Božidar Kalmeta sa zamjenicima, Zvonimirom Vrančićem i Ivicom Vlakićem odao je počast svim žrtvama, položivši vijenac u znak sjećanja i dubokog pijeteta prema svima koji su doprinijeli ostvarenju sna o slobodnoj Hrvatskoj.

Počast poginulim suborcima i hrvatskim braniteljima odali su zamjenik načelnika Glavnog stožra HV, viceadmiral Ante Urlić, župan Zadarske žuapnije Stipe Zrilić sa suradnicima, članovi Otočkog bataljuna, predstavnici vojske i policije.  

Mješoviti odred mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok osnovan je 21. travnja kada je samostalni otočki bataljun ˝Sv. Mihovil˝ ušao u sastav Hrvatske ratne mornarice.  Potom je 30. rujna 1991. godine u mjestu Kali na otoku Ugljanu od već postojećih dragovoljačkih odreda po zapovijedi Zapovjedništva 112. brigade utemeljen Otočki bataljun. U Domovinskom ratu poginula su četvorica pripadnika bataljuna, a 25 ih je ranjeno.

Pripadnici Otočkog bataljuna položili su vijenac i zapalili svijeću na grobu poginulog hrvatskog vojnika i svoga suborca, Denisa Špike.