Zbor i folklor iz Kretinge obilježio 25. obljetnicu neovisnosti Litve
Zbor i folklor iz Kretinge obilježio 25. obljetnicu neovisnosti Litve

Zbor i folklor iz Kretinge obilježio  je 25. obljetnicu neovisnosti Litve na Narodnom trgu. Zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić pozdravio ih je i istaknuo da nas zbližavaju mnoge sličnosti, a svakako i nedavne povijesne činjenice i ponovno ostvarena neovisnost. Nastup folklorne skupine najavio je ministar savjetnik  Deividas Stankevičius, voditelj Ureda Veleposlanstva Republike Litve u Zagrebu, prisustvovali su i počasna konzulica Rep. Litve u RH Rima Koić i predstavnica Grada Kretinge, zadužena za prosvjetu i znanost,  Adele Mazuliosviesve.

 

Nakon nastupa na Narodnom trgu, Zmajenik gradonačelnika Ivica Vlakić sa suradnicima primio je isto izaslanstvo u maloj vijećnici. Čestitao im je ovu važnu obljetnicu, izrazio zadovoljstvo nastupom njihovog zbora i folklora, te istaknuo da uskoro i mi slavimo 25. obljetnicu neovisnosti.   Poznato nam je da Litva spada među članice EU-a koje su među najuspješnijima u pogledu povlačenja sredstava iz EU fondova. Rado bismo učili od vas i bit će nam drago povezati naš UO za EU fondove koji je mlad, ali također vrlo uspješan.-naglasio je zamjenik Vlakić.

Ministar savjetnik Stankevičius  zahvalio je na prijemu i pomoći u organizaciji nastupa folklora iz Litve. Do ove je inicijative došlo  na prijedlog gradonačelnika Kretinge i gospođe Adele Mazuliosviesve, koji su izrazili želju za upozavanjem Hrvatske i Zadra. Nadaju se da bi se u skoroj budućnosti moglo uspostaviti različite oblike suradnje iz srodnih područja. Kretinga se nalazi u tzv. „primorskoj Litvi“ u blizini značajne baltičke luke Klaipeda i turizam joj je također vrlo bitan. Naveo je nekoliko mogućih područja za suradnju –u pogledu turizma – trebalo bi zajedno poraditi na uspostavi izravnog leta niskotarifnim avio-prijevoznicima jer postoji inters na obje strane; luke – mogućnost razmjene iskustava litavske luke Klaipeda (kojoj gravitira Kretinga udaljena 25 km) na Baltiku i luke Gaženica, itd., a posebno ih zanimaju zadarska iskustva u kruzerskom turizmu.

 Na kraju su razmijenjene želje za daljnjim razvojem suradnje i prigodni darovi kao uspomena na današnji susret.

Vezane fotografije

Zbor i folklor iz Kretinge obilježio 25. obljetnicu neovisnosti Litve Zbor i folklor iz Kretinge obilježio 25. obljetnicu neovisnosti Litve Zbor i folklor iz Kretinge obilježio 25. obljetnicu neovisnosti Litve Zbor i folklor iz Kretinge obilježio 25. obljetnicu neovisnosti Litve Zbor i folklor iz Kretinge obilježio 25. obljetnicu neovisnosti Litve Zbor i folklor iz Kretinge obilježio 25. obljetnicu neovisnosti Litve Zbor i folklor iz Kretinge obilježio 25. obljetnicu neovisnosti Litve Zbor i folklor iz Kretinge obilježio 25. obljetnicu neovisnosti Litve Zbor i folklor iz Kretinge obilježio 25. obljetnicu neovisnosti Litve