Održan drugi sastanak Partnerskog vijeća Grada Zadra za izradu Strategije razvoja urbanog područja Zadra 2015.-2020.
Održan drugi sastanak Partnerskog vijeća Grada Zadra za izradu Strategije razvoja urbanog područja Zadra 2015.-2020.
Sastanak Partnerskog vijeća zaključen je usvajanjem prvog dijela dokumenta strategije – analize stanja i SWOT analize.

U Velikoj vijećnici Grada Zadra održan je drugi po redu sastanak Partnerskog vijeća Grada Zadra za izradu Strategije razvoja urbanog područja Zadra 2015.-2020. Članovi Partnerskog vijeća su predstavnici 13 općina i Grada Nina koji spadaju u obuhvat urbanog područja grada Zadra, te predstavnici privatnog i civilnog sektora s tog područja.

U ime Grada Zadra sastanak je otvorio pročelnik za EU fondove, Šime Erlić koji je istaknuo važnost postupka prijave grada za sredstva EU namijenjenih urbanom razvoju, a za koji je preduvjet ova Strategija. Također je naglasio kako je zbog kratkog roka izrade i kompleksnosti samog postupka, koji traži da se međusobno umreže i tematski povežu različiti projekti s urbanog područja u jedan integrirani program, pred izrađivače Startegije postavljen velik izazov. Integrirani strateški program je osnova za odabir gradova na natječaju koji će im omogućiti pristup i do 50 mil. EUR-a EU sredstava do 2020.-te godine, rekao je Erlić.

Profesor sa Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Josip Faričić kroz zanimljivo izlaganje ustvrdio je kako zadarsko urbano područje zaslužuje status urbane aglomeracije, što trenutačno nije, već je zakonom okarakterizirano kao urbano područje nižeg reda, odnosno «veliko urbano područje». - Zadar, zbog svog položaja, okruženja te povijesnog konteksta i drugih socio-ekonomskih kriterija sigurno jest i mora biti urbano područje višeg reda uz bok najvećim hrvatskim središtima, Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, istaknuo je prof. Faričić te ponovio da je Zadar kroz povijest uvijek napredovao kada je bio neodijeljen od svog zaleđa i otoka, a isto tako je nazadovao kad god su povijesne prilike učinile da Zadar od svog zaleđa bude izoliran.

Sanja Peričić i Marica Babić iz agencije ZADRA nova, koja je ujedno i tehnički partner na izradi dokumenta, prisutnima su obrazložile faze procesa izrade dokumenta i pripreme za prijavu grada na natječaj, dok je Dinka Bujas ispred tvrtke Urbanex, kao izrađivača Strategije, praktičnim primjerima francuskog metropolitskog područja grada Lillea pojasnila važnost urbanih područja te metodologije koje se danas koriste u EU kod planiranja urbanog razvoja.

Sastanak Partnerskog vijeća zaključen je usvajanjem prvog dijela dokumenta strategije – analize stanja i SWOT analize. U sljedeća dva mjeseca preostaje izraditi ključni strateški dio dokumenta nakon čega će strategija biti spremna za usvajanje, a Grad Zadar će se moći kandidirati za EU sredstva namijenjena urbanom razvoju.

Vezane fotografije

Održan drugi sastanak Partnerskog vijeća Grada Zadra za izradu Strategije razvoja urbanog područja Zadra 2015.-2020. Održan drugi sastanak Partnerskog vijeća Grada Zadra za izradu Strategije razvoja urbanog područja Zadra 2015.-2020. Održan drugi sastanak Partnerskog vijeća Grada Zadra za izradu Strategije razvoja urbanog područja Zadra 2015.-2020.