Osnivačka sjednica Koordinacijskog vijeća urbanog područja Zadar
Osnivačka sjednica Koordinacijskog vijeća urbanog područja Zadar
Potpisan Sporazum o suradnji na izradi i provedbi Strategije razvoja urbanog područja Zadar za financijsko razdoblje 2021. - 2027.

Danas se u Velikoj vijećnici Grada Zadra održala osnivačka sjednica Koordinacijskog vijeća urbanog područja Zadar na kojoj  se potpisao Sporazum o suradnji na izradi i provedbi Strategije razvoja urbanog područja Zadar za financijsko razdoblje 2021. - 2027. te održao izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Koordinacijskog vijeća urbanog područja Zadar. Za predsjednika je izabran gradonačelnik Zadra Branko Dukić, a za zamjenika načelnik općine Preko Jure Brižić.

Radi se o uspostavi institucionalnog okvira za izradu i provedbu Strategije razvoja urbanog područja Zadar za financijsko razdoblje 2021-2027 a koja je preduvjet za korištenje sredstava iz ITU mehanizma. 

Gradonačelnik Branko Dukić rekao je u ovoj prigodi: Na početku smo novog razvojnog procesa zadarskog urbanog područja do 2027. godine. ITU mehanizam za sve nas bio je presudan u ubrzavanju provedbe kapitalnih projekata. Uz projekte obnove stare Tehničke škole, Centra za mlade i kompleksa Svetog Nikole, preko novog Poduzetničkog inkubatora i Poslovne  zone Crno, do uređenja Tuđmanove s uvođenjem pametnog prometnog sustava, u prošloj financijskoj perspektivi osigurali smo sredstva za niz drugih projekata ukupno vrijednih 230 milijuna kuna, od kojih bespovratnih 186 milijuna. U ovom trenutku uspješno ih dovršavamo, među najboljima u RH. Sada krećemo s izradom nove Strategije razvoja urbanog područja kojom ćemo definirati nove vrijedne projekte na čitavom urbanom području.  ITU mehanizam je gradovima dao priliku realizirati projekte prema vlastitim prioritetima.Baš zato, raduje me daljnja suradnja s kolegama gradonačelnicima i načelnicima. Vjerujem kako ćemo zajedno ostvariti sve svoje ciljeve i u idućoj financijskoj perspektivi!

Grad Zadar, kao središte urbanog područja Zadar, u prethodnom financijskom razdoblju definirao je i uspostavio Urbano područje Zadar, a na 8. sastanku Koordinacijskog vijeća urbanog područja Zadar jednoglasno je zaključeno da u sljedećoj financijskoj perspektivi sastav Urbanog područja Zadar ostaje nepromijenjen te ga i dalje čine 2 grada i 13 općina: Grad Zadar, Grad Nin te Općine Bibinje, Galovac, Kali, Kukljica, Novigrad, Poličnik, Posedarje, Preko, Ražanac, Sukošan, Škabrnja, Vrsi i Zemunik Donji.

Sporazum sklapaju gradonačelnici/ načelnici svih JLS-ova koji ulaze u obuhvat urbanoga područja i njime definiraju način suradnje prilikom izrade i provedbe SRUP-a. (Gradsko vijeće Grada Zadra na svojoj je 31. sjednici održanoj 23. ožujka 2021. godine usvojilo Odluku o pokretanju postupka izrade Strategije razvoja urbanog područja za razdoblje od 2021. do 2027. godine.)

Potpisivanje Sporazuma predstavlja nastavak uspješne suradnje u proteklom razdoblju u kojem je Urbanom području Zadar na raspolaganju bilo:

  • 22.839.459,08 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 
  • 4.294.836,94milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda 

 te je u kroz ITU mehanizam na Urbanom području Zadar ugovoreno 14 projekata ukupne vrijednosti 230 milijuna kuna, od čega je bespovratnih 180 milijuna (Izgradna infrastrukture poduzetničke zone Crno; Gradnja nove zgrade poduzetničkog inkubatora; Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru, Rekonstrukcija Centra za mlade i parterno uređenje okoliša Centra za mlade, Obnova stare Tehničke škole, uvođenje inteligentnog prometnog sustava na području grada Zadra s uređenjem Tuđmanove ulice te 6 projekata kojima se potiče razvoj inovativnih socijalnih usluga i širenje izvaninstitucionalnih usluga na urbanom području…)

Podsjetimo, INTEGRIRANA TERITORIJALNA ULAGANJA predstavljaju mehanizam koji se po prvi puta koristi u Europskoj uniji u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine, a koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

Vezane fotografije

Osnivačka sjednica Koordinacijskog vijeća urbanog područja Zadar Osnivačka sjednica Koordinacijskog vijeća urbanog područja Zadar Osnivačka sjednica Koordinacijskog vijeća urbanog područja Zadar Osnivačka sjednica Koordinacijskog vijeća urbanog područja Zadar