CB-GREEN- početna konferencija
CB-GREEN- početna konferencija

U Muzeju antičkog stakla danas je održana početna konferencija projekta „CB-GREEN; Cross-Border - Green, Renewable & Energy Efficiency Network“. Pozdravnim riječima prisutnima su se obratili gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, načelnik Općine Neum g. Živko Matuška te g. Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara, predstavnici partnera u projektu.

-Posebno me veseli  da smo u konkurenciji od 170 projekata,  mi  jedan od 8 projekata koji je dobio ova sredstava, te  da smo mi, Mostar i Neum zajedno napravili  jednu lijepu priču, jednu zajedničku priču, koju Europa ne samo prepoznaje nego i potencira i veselim se mogućnostima daljnjih takvih zajedničkih projekata.- istaknuo je gradonačelnik Kalmeta.

Gradonačelnik Mostara i načelnik općine Neum zahvalili su svima koji su bili uključeni u projekt do sada i svima koji će ga provoditi do kraja njegovog trajanja u iduće dvije godine. Sam projekt predstavila je voditeljica projekta gđa. Martina Matešić iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Na kraju su predstavnici svih partnera u projektu (Grad Zadar, Grad Mostar, općina Neum, Razvojna agencija Zadra Nova, Razvojna agencija Redah i udruga Eko Zadar) potpisali  Memorandum o razumijevanju.

Projekt „CB-GREEN; Cross-Border - Green, Renewable & Energy Efficiency Network“ odabran je za sufinanciranje u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007. - 2013. te je dana 1. travnja 2015. godine počela provedba ovog ukupno 499.328,22 eura vrijednog projekta. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti na području Republike Hrvatske vrijedan je 245.961,94 eura, a projekt se provodi u suradnji 6 partnerskih organizacija koje djeluju na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta „CB-GREEN“ je zaštititi i očuvati okoliš te potaknuti uporabu održivih izvora energije u Zadarskoj županiji i Hercegovačko-neretvanskom kantonu kroz zajedničke aktivnosti i kampanje podizanja svijesti javnosti o energetskoj učinkovitosti i uporabi sustava koji koriste obnovljive izvore energije u javnom sektoru.

Jedna od važnijih aktivnosti koja će se provesti  u ovom projektu je zamjena rasvjete u naša dva povijesna perivoja u središtu grada, a to su perivoji Kraljice Jelene i Vladimira Nazora u kojima ćemo zamijeniti postojeću rasvjetu energetski efikasnijom rasvjetom (koja ostvaruje i do 80% uštede).

Gradu Zadru i našim partnerima je zajednički cilj da u skladu s europskim strategijama strategijama smanjimo potrošnju i počnemo koristiti energetski efikasnije i okolišno prihvatljivije sustave i rješenja. 

 

Vezane fotografije

CB-GREEN- početna konferencija CB-GREEN- početna konferencija CB-GREEN- početna konferencija CB-GREEN- početna konferencija CB-GREEN- početna konferencija CB-GREEN- početna konferencija CB-GREEN- početna konferencija CB-GREEN- početna konferencija CB-GREEN- početna konferencija CB-GREEN- početna konferencija CB-GREEN- početna konferencija CB-GREEN- početna konferencija