Završna konferencija projekta Cukar 5.0
Završna konferencija projekta Cukar 5.0

U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održana je završna konferencija projekta Cukar 5.0, koju su organizirali partneri na ovom projektu: udruga Cukrići, Grad Zadar i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića. 

Na završnoj konferenciji sudjelovao je i gradonačelnik Branko Dukić, te se osvrnuo na projekt:  Ovo je ujedno početak provedbe stručno pripremljenog dugoročnog programa koji osigurava sustavnu podršku osobama koje boluju od dijabetesa i njihovim obiteljima. Također osigurava i stalno podizanje svijesti i znanja građana o dijabetesu. 

Čestitam prije svega na dobro pripremljenom i ciljanom projektu koji omogućuje edukacije i radionice, grupne podrške i individualna savjetovanja, podršku kroz sportske aktivnosti… Ovaj projekt rezultirao je nizom konkretnih mjera kao što su individualne terapije, program za samopomoć, prehrambeni priručnik, aplikacija za samopomoć. Tu je i čitav niz aktivnosti usmjerenih prema stručnoj edukaciji javnih i stručnih službi, nastavnika i učitelja. Posebno je vrijedno u ovom projektu jačanje znanja o dijabetesu u zajednici. Ovaj projekt donosi i veću informiranost građana  kako pomoći oboljeloj osobi, kako prepoznati simptome, koji su načini liječenja te zašto je važno rano otkrivanje bolesti u sprječavanju razvoja kroničnih komplikacija. Isto tako podiže svijest o važnosti prilagodbe prehrane i ulozi tjelesne aktivnosti u svrhu prevencije.

Sve su ovo razlozi zbog kojih nije potrebno isticati novčanu vrijednost projekta jer su rezultati materijalno nebrojivi.

Iskoristit ću priliku i danas podsjetiti na niz projekata koji se, poput ovog, odvijaju u Zadru u programskom području Uključivost u zajednicu. Završili smo nedavno s projektom POKRET + koji je usmjeren na jačanje kompetencije i tržišnu konkurentnost teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja. A tim projektom se unaprijedila i kvaliteta života za 48 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju, primarno u sprečavanju njihove socijalne isključenosti i društvene izolacije.  

Uspješno je završen i projekt povećanja kvalitete razvoja usluge rane intervencije. Ovim projektom uspostavljen je mobilni tim kabineta za ranu intervenciju koji će kroz stručne patronaže u vrtićima diljem županije stavljati na raspolaganje stručne kapacitete za rad s djecom s razvojnim rizicima.

Izgrađena su više osjetilna igrališta u parku Vruljica i na Višnjiku koja na jednom mjestu osigurava mogućnost igre za svu djecu.

Dakle, Grad Zadar prepoznao je u ciljevima Europske unije mogućnost za razvoj društvene inkluzije i stručnu potporu za više ranjivih skupina naših sugrađana poput ovog koji financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i u ovoj se prigodi zahvaljujem svima koji su omogućili i proveli ovaj projekt.

Projekt Cukar primjer je suradnje javne uprave s udrugama građana i najbolji poticaj za buduće projekte kojima ćemo zajedno jačati kapacitete organizacija civilnog društva.

 

Vezane fotografije

Završna konferencija projekta Cukar 5.0 Završna konferencija projekta Cukar 5.0 Završna konferencija projekta Cukar 5.0 Završna konferencija projekta Cukar 5.0