Završna konferencija MrežeZaDar
Završna konferencija MrežeZaDar
Održana završna konferencija projekta Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja.

U Velikoj vijećnici Grada Zadra održana je završna konferencija projekta Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja, na kojoj su nazočili predstavnici Grada Zadra kao nositelja projekta i partnerskih ustanova koje su sudjelovale u projektu.

Nazočnima se obratio gradonačelnik Branko Dukić, istaknuvši: „Dvije ipo godine, otkad je Gradu Zadru  na natječaju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobren projekt, prošle su za tren. Projekt je gotov, sredstva za plaće zaposlenih su bila osigurana na 24 mjeseca, do 31.3., nakon čega je financiranje plaća preuzeo Grad Zadar, koji će osigurati i održivost ovog projekta gdje god za to roditelji iskažu interes. Želimo svoj djeci omogućiti  jedan potpuno novi standard u programima odgoja i obrazovanja u našem gradu, što je u konačnici i jedan od temeljnih ciljeva ovoga projekta, a i isto tako i Grada. Cilj nam je osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete, uz kvalitetan program i u vrijeme kada je to roditeljima potrebno. Za sada smo na izvrsnom putu da to i ostvarimo.

Pročelnik za odgoj i školstvo Joso Nekić naglasio je i važnost dodatnih edukacija koje su u sklopu ovog projekta prošle odgojiteljice, i slijedom toga, dodatnih programa koje sada zadarski vrtići nude.

Voditeljica projekta Ivana Perić Zrilić održala je prezentaciju o tijeku i rezultatima projekta, a svoja iskustva podijelile su i dvije ravnateljice partnerskih ustanova, Ana Motl Demo iz DV Maslačak i Larisa Pavlović Petani iz DV Radost.

Grad Zadar je u svibnju 2018. prijavio projektni prijedlog na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku „Vrtići za skladniji život“ koji je otvoren u okviru otvorenog poziva na dodjelu bespovratnih sredstava Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.).

Odlukom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od 3. siječnja 2019. godine projektni prijedlog Grada Zadra pod nazivom Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja odabran je za financiranje.

Partneri Grada Zadra su DV Radost, DV Sunce te pet vrtića drugih osnivača: DV Maslačak, DV Ribica, DV Šuškalica, DV Golubica i DV Klokan.

Projekt Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja, pripremljen je na temelju prethodno provedenih anketa kojima su roditelji iskazali potrebu za promjenom radnog vremena dječjih vrtića na području Zadra.

Projekt izravno doprinosi usklađenju obiteljskih i poslovnih obveza roditelja.

Partnerski vrtići su kroz ovaj projekt unaprijedili svoj rad organiziranjem produljenog boravka i smjenskog rada, sudjelovali su na brojnim edukacijama te verifikacijama novih odgojno-obrazovnih programa poput Odgoja za održivi razvoj, Montessori programa, senzorne integracije, ranog učenja engleskog jezika i drugih.

Kako bi se organizirao smjenski i produljeni rad angažirano je 75 radnika - odgojitelji, stručni suradnici te djelatnici u tehničkom osoblju (kuhari, servirke, spremačice).

Predškolske ustanove sa smjenskim radom i produljenim boravkom započele su 1. travnja 2019. godine. Sredstva za plaće zaposlenih su bila osigurana na 24 mjeseca, do 31.3., nakon čega je financiranje plaća preuzeo Grad Zadar.

Projekt je omogućio jedan potpuno novi standard u programima odgoja i obrazovanja u našem gradu, te je značajan korak u smjeru održivog rješenja za realne potrebe obitelji s djecom, što je u konačnici i jedan od temeljnih ciljeva ovoga projekta.

Grad Zadar će kao Korisnik, u skladu s potrebama roditelja, osigurati nastavak smjenskog rada u partnerskim vrtićima istovremeno dajući potporu kvaliteti svih programa koji se provode.

Ukupna vrijednost projekta je 14.269.513,60 kuna. Bespovratna sredstva iznose 100%, a financiraju se iz Europskog socijalnog fonda.

Provedba projekta započela je 15. siječnja 2019. godine i traje 30 mjeseci, odnosno do 15. srpnja 2021. godine.

 

Vezane fotografije

Završna konferencija MrežeZaDar Završna konferencija MrežeZaDar Završna konferencija MrežeZaDar Završna konferencija MrežeZaDar Završna konferencija MrežeZaDar Završna konferencija MrežeZaDar Završna konferencija MrežeZaDar Završna konferencija MrežeZaDar Završna konferencija MrežeZaDar