PROJEKT FIESTA
PROJEKT FIESTA
UZ NAGRADNU IGRU I POTROŠAČKE GRUPE DO UŠTEDE ENERGIJE U VAŠEM DOMU

Kako promovirati energetsku učinkovitost u kućanstvima? Naravno, kroz informiranje građana, ali i kroz neke “nekonvencionalne” inicijative poput nagradnih igara i grupne kupovine, pokrenute u okviru europskog projekta FIESTA (Families Intelligent Energy Saving Targeted Action) - Promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima, kojim se proteklih godinu dana nastoji potaknuti kućanstva na promjenu navika i racionalno korištenje energije u svojim domovima, a istovremeno pomoći u smanjenju režijskih troškova i smanjenju emisije stakleničkih plinova.
Europski gradovi koji sudjeluju u Projektu već su uspostavili FIESTA energetske info pultove odnosno besplatne informativne punktove za građane, a sada pokreću i nagradnu igru u kojoj će moći sudjelovati obiteljska kućanstva koja se prijave za besplatno energetsko savjetovanje i analizu svoga doma ili sudjeluju na nekoj od FIESTA edukativnih radionica. Nagrade se razlikuju od grada do grada, a uključuju različite energetski učinkovite uređaje i sustave, od klima uređaja s inverterskom tehnologijom i odvlaživača zraka do kućanskih uređaja A+++ energetskog razreda, a sve u svrhu povećanja osviještenosti i učinkovitijeg korištenja energije u domovima.
S istim ciljem projekt FIESTA promovira i osnivanje lokalnih potrošačkih grupa odnosno grupnu kupovinu kućanskih uređaja A+++ energetskog razreda i sustava obnovljivih izvora energije, pod povoljnijim uvjetima. Tako će u pojedinim gradovima biti osnovane nove potrošačke grupe, dok će se neki gradovi priključiti inicijativama koje već postoje u okviru europskog projekta CLEAR, financiranog u okviru programa Inteligentna energija u Europi.
Rezultati postignuti tijekom prve godine trajanja Projekta iznimno su pozitivni: provedeno je 506 energetskih savjetovanja (što obuhvaća obiteljska kućanstva u Italiji, Španjolskoj, Bugarskoj, Cipru i Hrvatskoj), održano je 100 radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, građane i poduzetnike (instalatere i trgovce) te je osmišljeno 11 prigodnih nagradnih igara za obitelji koje se uključe u projektne aktivnosti. Do kraja Projekta koji završava u rujnu 2017. godine bit će pokrenuto još nekoliko zanimljivih inicijativa.
Hrvatski gradovi uključeni u Projekt, a u kojima djeluju FIESTA energetski info pultovi gdje se zainteresirane obitelji mogu obratiti s pitanjima vezanima uz energetsku učinkovitost u kućanstvima, su Zadar, Pula i Rijeka. Posjetom FIESTA energetskom info pultu ili putem mrežnih stranica www.fiesta-audit.eu moguće je prijaviti se za besplatno energetsko savjetovanje i analizu vašeg doma, kojima uz praktične savjete o mogućem smanjenju režijskih troškova dobivate i mogućnost sudjelovanja u FIESTA nagradnoj igri te osvajanja vrijednih nagrada.
Grad Zadar planira organizirati 5. tjedan energetske učinkovitosti u okviru kojeg će se održati radionice za učenike osnovnih škola i građane, a Projekt će se promovirati putem FIESTA štanda na sajmu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te putem medija, mrežne stranice Grada Zadra i društvene mreže Facebook. Uskoro kreće i radijska kampanja, a sve obitelji uključene u Projekt dobit će na poklon promotivni set za uštedu energije kojim će moći smanjiti svoje režijske troškove. Projektom će biti obuhvaćeno 160 obiteljskih kućanstava na području Grada Zadra.
Grad Zadar je do sada promovirao Projekt putem FIESTA štanda na Sajmu energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u okviru 4. tjedna energetske učinkovitosti Grada Zadra te povodom Dana planeta Zemlje i Dana Europe, na kojem su se zainteresirani građani informirali o uštedi energije u vlastitom domu. Također je održana edukativna radionica za građane te 10 edukativnih radionica u zadarskim osnovnim školama na kojima je prisustvovalo oko 300 djece nižih uzrasta, a kojima se kroz prikaz animiranog filma približila tematika energetske učinkvitosti.
Projekt FIESTA koji koordinira Znanstveni park AREA iz Trsta okuplja 5 tehničkih partnera (1 iz svake uključene države) i 14 gradova s preko 50.000 stanovnika. Ukupan proračun Projekta iznosi gotovo 2,4 milijuna eura.
Ovdje možete pogledati FIESTA kratke animirane filmove o energetskoj učinkovitosti u kućanstvima: www.youtube.com/watch?v=oQyHTQL6YMc

KONTAKT:
GRAD ZADAR
FIESTA Energetski info pult
tel. 023/208 043
E-mail: graditeljstvo@grad-zadar.hr
Adresa: Brne Krnarutića 13, Zadar