Predstavljen projekt FIESTA
Predstavljen projekt FIESTA
U Maloj vijećnici predstavljen je projekt FIESTA - Promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darko Kasap i djelatnice odsjeka za energetsku učinkovitost, Ana Bajlo, Ana Jurić i Lana Hudetz predstavili su projekt FIESTA (Families Intelligent Energy Saving Targeted Actions -Promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima).

Grad Zadar jedan je od partnera u projektu koji se orijentira na aktivnosti usmjerene na ostvarivanje ušteda energije u obiteljima s djecom. Konzorcij projekta sastoji se od 19 partnera iz 5 europskih zemalja (Italija, Španjolska, Hrvatska, Bugarska i Cipar), a koordinator projekta je Znanstveni park AREA iz Trsta.

Ukupna vrijednost projekta je 2.379.827,00 eura od čega je EU sufinanciranje u iznosu od 1.784.870,00 eura odnosno 75%. Predviđeni budžet za Grad Zadar iznosi 79.298,00 eura od čega je EU sufinanciranje u iznosu od 59.836,00 eura. Projekt se financira iz programa CIP Intelligent Energy - Europe (CIP IEE). Projekt je započeo 1. listopada 2014. godine, a trajat će do 30. rujna 2017. godine odnosno 36 mjeseci.

Cilj projekta je ušteda energije u kućanstvima s djecom promjenom njihovog ponašanja na način da učinkovitije koriste svoje sustave grijanja i hlađenja kao i poticanje da koriste one energetski učinkovitije.

Fokus je na aktivnostima i proizvodima koji nude značajan potencijal uštede (hlađenje i grijanje), uz uključivanje posrednika poput trgovaca, instalatera i niza organizacija (za zaštitu okoliša, potrošača, strukovnih udruga) za poticanje konkretnih aktivnosti kućanstava u cilju postizanja značajnih učinaka u smislu uštede energije, smanjenja emisije CO2, ulaganja u sustave grijanja i hlađenja.

Projekt FIESTA obuhvaća cijeli niz aktivnosti u promociji energetske učinkovitosti u kućanstvima te ima za cilj provesti konkretne mjere za uštedu energije u 160 kućanstava na području Grada Zadra putem savjetovanja, zatim osnivanje energetskog info pulta za građane, izradu vodiča za povećanje energetske učinkovitosti u kućanstvima i sličnih dokumenata kao i različite edukativne (edukacije FIESTA savjetnika, radionice za škole, obiteljska kućanstva, instalatere i trgovce i dr.) i promotivne aktivnosti koje imaju za cilj potaknuti kućanstva na učinkovitije korištenje energije.

Na energetskom info pultu svi zainteresirani građani mogu dobiti informacije o mogućnostima energetskih ušteda, dogovoriti energetsko savjetovanje, dobiti informaciju o otvorenim natječajima na području energetske učinkovitosti i slično. Za građane koji se uključe u projekt bit će organizirana i nagradna igra putem koje će moći osvojiti vrijedne nagrade.

Građani se mogu prijaviti za besplatno energetsko savjetovanje na telefon 208 043, e-mail: graditeljstvo@grad-zadar.hr , putem web stranice: http://www.fiesta-audit.eu/en/ ili osobno na adresu Brne Krnarutića 13, Zadar.


Pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Šime Erlić osvrnuo se i na ostale projekte vezane uz energetsku učinkovitost, a u kojima sudjeluje Grad Zadar. To su Pro-e-Bike, CBGREEN, te dva projekta iz programa Europa za građane. Također je istaknuo kako je ogroman udio raspoloživih EU sredstava u idućih par godina vezan upravo uz projekte energetske učinkovitosti, te kako se Grad Zadar, koji se strateški opredijelio za energetsku učinkovitost,  planira kandidirati na mnoge natječaje, a i animirati svoje građane da se informiraju i sami prijavljuju za sudjelovanje u projektima orijentiranima na građanstvo. Jedan od većih gradskih projekata je ITS-Inteligentni transportni sustav, te je osigurano 2,5 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije, kako bi se obavile sve pripreme da bi sustav upravljanja prometom mogao započeti s realizacijom 2020. godine. Grad će ove godine, iz područja energetske učinkovitosti, prijaviti i najmanje dvije  škole i jedan vrtić za energetsku obnovu.