Prijem za japanskog veleposlanika
Prijem za japanskog veleposlanika

Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima, zamjenicom Jagodom Surać, pročelnikom svog ureda Nevenom Klarinom i voditeljicom odsjeka za međunarodnu suradnju, Anitom Gržan Martinović primio je japanskog veleposlanika u RH, nj. e. Keijia Takiguchija. 

Povod prijemu je početak četvrtog Tuna, sushi i wine festivala u Zadru, koji se otvara danas i traje do 11. veljače. Ovaj festival je i nastao kao suradnja Grada Zadra i japanskog veleposlanstva, te kroz gastronomski doživljaj spaja gospodarstvo, kulturu, umjetnost i sport Hrvatske i Japana. Veleposlanik je zahvalio na pozivu na prijem i na organizaciji festivala koji je izuzetna prilika za promociju Japana u Zadru i Hrvatskoj. Također je čestitao na upisu na UNESCO-vu listu svjetske baštine uz primjedbu kako je grad toliko lijep i bogat povijesnim spomenicima da bi cijeli trebao biti uvršten na listu, ne samo njegovi bedemi. Spomenuo je i japanski gospodarski čimbenik u Zadru, tvrtku Kali tuna koja ima planove proširenja asortimana i prodaje blokova tune, ne samo cijele ribe, na europskom i američkom tržištu, te nakon ispitivanja tržišnog uspjeha te ideje, planira i proširenje proizvodnje i pogona za preradu. 
Spomenuta je i prefektura Shizuoka kao mogući partner za suradnju s Gradom Zadrom, u kojoj je također velika ribarska flota i koja je poznata po izlovu tune. Također je i turistički vrlo atraktivno područje, jer se nalazi u podnožju planine Fuji. I na ovogodišnjem Tuna, sushi i wine festivalu je prisutna TV ekipa iz Shizuoke, te će se po njihovom povratku prilozi o Zadru  i festivalu emitirati u toj prefekturi. 
Na izraženu gradonačelnikovu želju da se u doglednoj budućnosti, kao logičan nastavak festivala, u Zadru otvori i japanski restoran , veleposlanik je podržao takvu inicijativu, ali i dodao kako on među sve brojnijim  japanskim turistima u Zadru stalno promovira hrvatsku kuhinju, a naročito plodove mora koji su na ovom području izvrsni.

Vezane fotografije

Prijem za japanskog veleposlanika Prijem za japanskog veleposlanika