Posjet španjolskog veleposlanika
Posjet španjolskog veleposlanika
Prijem za veleposlanika Kraljevine Španjolske, Nj. E. gospodina Alonsa Dezcallara de Mazarreda

Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima primio je jutros  u Gradskoj vijećnici Nj. E. gospodina Alonsa Dezcallara de Mazarreda, veleposlanika Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj.

Gospodin Alonso Dezcallar de Mazarredo posjetio je gradonačelnika Zadra povodom održavanja XXV. državnog natjecanja u poznavanju romanskih jezika u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru, koje je sinoć svečano otvoreno u nazočnosti četiriju veleposlanika: Španjolske, Francuske, Italije i Čilea.

Ovo je nastupni posjet španjolskog veleposlanika i njegov prvi boravak u Zadru. Istaknuo je da je već i u svom kratkom razgledu grada stekao izvanredne dojmove i da mu se grad veoma svidio te da će se truditi čim prije ponovno doći, a posebno ukoliko bi se dogovorili o nekoj konkretnoj suradnji i pokrenuli neku zajedničku inicijativu. Držim da imamo mnogo toga zajedničkog – rekao je veleposlanik – dijelimo slične kulture, naši građani vole boraviti na otvorenom, šetati i ispijati kavu, imamo slične navike. Turizam je iznimno važna grana gospodarstva u obje države, a onda s turizmom dijelimo i puno problema i pitanja koja proizlaze iz sve većeg broja posjetitelja.  Stoga vidim da je i ovdje potrebno postići ravnotežu između kvantitete i kvalitete, kao i u Španjolskoj. Španjolska je 2. država u svijetu po broju dolazaka turista, a zbog toga je doživjela i velike transformacije. Vjerujem da bi bilo korisno učiti iz nekih naših grešaka, kako ih ne biste ponovili na vašoj prekrasnoj obali.

Nj. E. g. Dezcallar de Mazarredo spomenuo je primjer državnog ulaganja u obnovu starih i zapuštenih, ali zanimljivih građevina, projekt „Paradores“ koji bi mogao biti zanimljiv našoj lokalnoj i državnoj administraciji, jer se zapuštene građevine pretvaraju u luksuzne hotele i tako se spašava baština i unapređuje turistička ponuda. Također smatra da bismo mogli pronaći načine za suradnju kroz projekt „Smartcities“ i još bolje umrežavanje građana i lokalne vlasti i suradnju na otklanjanju komunalnih problema.

Gradonačelnik Branko Dukić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog posjete veleposlanika Gradu Zadru i podrške koju je Veleposlanstvo pružilo kulturnim i obrazovnim programima koji se održavaju u Zadru te spremnost na buduću suradnju u svim područjima od mogućeg zajedničkog interesa. Predložio je i da se na teme koje je Nj. E. izdvojila, u što skorije vrijeme organizira i jedan Okrugli stol, na koji bi bili pozvani različiti stručnjaci iz nekog od španjolskih gradova sličnih orijentacija i problema te bi ih razmatrali s našim domaćim ekspertima.

Vezane fotografije

Posjet španjolskog veleposlanika Posjet španjolskog veleposlanika Posjet španjolskog veleposlanika