Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović položila kamen temeljac za novu zgradu putničkog terminala u Gaženici
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović položila kamen temeljac za novu zgradu putničkog terminala u Gaženici
Fotogalerija Galerija
Predsjednica Kitarović, ministar Butković i gradonačelnik Kalmeta na svečanosti otvorenja radova na izgradnji putničkog terminala u Gaženici.

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, resorni ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta, župan Zadarske županije, Stipe Zrilić i brojni drugi uzvanici sudjelovali su danas na svečanosti otvorenja radova na izgradnji buduće zgrade putničkoga terminala u Novoj luci Gaženica. Kamen temeljac nove zgrade putničkog terminala, zajedno s učenicima zadarske pomorske škole, položila je predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović.

Gradonačelnik Kalmeta zahvalio je predsjednici RH što je došla uveličati ovaj značajan trenutak za grad Zadar i Zadarsku županiju.

- O ovom projektu, državnoj luci Gaženica, slikovito bih rekao, opjevane su pjesme, kazao je na početku svog obraćanja gradonačelnik Kalmeta. - Trebalo je puno truda, znanja, ljubavi i volje da se ovaj projekt pokrene i uskoro privede kraju. Na tom putu nije sve bilo ni jednostavno ni lako. Bilo je puno lomljenja kopalja, protivljenja i sukoba mišljena ali je projekt bio toliko dobar te turistički i gospodarski važan, ne samo za Županiju već i za cijelu Hrvatsku, da ga se zaustaviti nije moglo. Njegovu izvodivost prepoznale su i Europska investicijska i Njemačka razvojna banka pa su odobrile povoljne kredite, naveo je Kalmeta. 

Gradonačelnik je podsjetio da se ideja o projektu rodila još dalekih 70tih godina prošlog stoljeća kada su mudri ljudi shvatili da treba premjestiti promet iz Jazina, iz uže jezgre grada na neku drugu lokaciju. No, trebalo je čekati neovisnu i demokratsku Hravtsku da se na ovom projektu započne raditi značajnije i konkretnije, a kroz desetak godina Gradsko vijeće Zadra donijelo je puno važnih odluka, odobrilo prostorne planove i obavilo druge priprema za Gaženicu.

- Za vrijeme Vlade pokojnog Ivice Račana donesena je važna odluka kojom je Gaženica postala luka od državnog značaja što je dalo novi zamah izgradnji budući da je država stala iza ovog projekta. 2009. počela je izgradnja i projekt je tekao dobro do kraja 2011. kada SDP dolazi na vlast i kada počinju crni dani za Gaženicu, nastavio je gradonačelnik. - Počinje opstrukcija ove luke na način da tadašnji ministar prometa govori da je ovo loš i nemoralan projekt te čini se sve da se ga zaustavi. Što se, na žalost i dogodilo pa se umjesto ove zgrade, koju počinjemo graditi, izgradio privremeni montažni objekt. Zadnjih osam mjeseci intenzivno se započelo raditi na novom terminalu ali ostaje žal za tim da projekt neće biti onakav kakav je zamislio Nikola Bašić, s podzemnom garažom i na osnovu kojeg je ova luka postala fizibilna. Međutim, i ovakav putnički terminal stavit će luku u punu funkciju te će ona u gospodarskom, turističkom, prometnom i svakom drugom smislu dati novu vrijednost Zadru, Zadarskoj županiji i Hrvatskoj, naglasio je Kalmeta zahvalivši svima u Zadru, resornom ministarstvu te u Hrvatskom saboru, koji je među ostalim ratificirao ugovore s bankama, koji su svih ovih godina radili i uložili svoj turd da se ova luka završi.

- Ovo je zasigurno, u posljednjih sto godina, a možda i više, najveći i najznačajniji infrastrukturni projekt u Zadru čiji će se efekti odraziti i u budućnosti. Zato smo svi ponosni i zadovoljni što Gaženica dolazi kraju, a mogu reći da žitelji ove županije i grada, završetkom ove luke, više ne trebaju strepiti za budućnost svoje djece kad su u pitanju nova radna mjesta, zaključio je gradonačelnik.

- Razvoj Gaženice ne znači samo razvoj turizma već i novih radnih mjesta i ne samo ovdje već i u drugim područjima. Početak izgradnje zgrade putničkog terminala, uvjerena sam, dat će zamah i drugim projektima u razvoju Zadra. Također će Zadru dati posebno mjesto, ne samo kao luci koja je na pola puta između Venecije i Dubrovnika već će ova luku imati sve veći značaj i na uspravnicii između Baltika i Jadrana, području srednje Europe kojem prirodno pripradamo i gdje ćemo razvijati prometne, energetske i druge pravce. Zadar može tu može samo dobivati na važnosti, naglasila je Predsjednica Grabar Kitarović.


- Danas svjedočimo realizaciji završne faze jedne od trenutno najvrijednijih investicija u infrastrukturu i gospodarstvo na razini cijele Hrvatske. Uistinu sam ponosan kako ovdje u Gaženici niče jedna od najsuvremenijih putničkih luka na Mediteranu, a koja će svakako postati nezaobilazna i značajana točka na kartama pomorskih i prometnih pravaca u cijeloj Europi, istaknuo je ovom prigodom resorni ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković.

Treća faza realizacije Projekta Nove luke Gaženica obuhvaća izgradnju zgrade terminala površine 24.537m2, uključno sa pratećom infrastrukturom,  parkiralištima te hortikulturnim uređenjem okoliša na ukupnoj površini od oko 18.000m2, uz planirani rok dovršetka svih radova tijekom predstojećih 14 mjeseci. Ukupna vrijednost realizacije treće faze Projekta je 24.705.552,57 eura, bez uračunatog PDV-a. Banka kreditor je njemačka KfW-Development Bank.

Zgradom terminala omogućiti će se provođenje sve strožih zahtjeva u pogledu sigurnosti putnika, objediniti će se veliki dio javnih službi poput Policije, Lučke kapetanije i Lučke uprave, kvaliteta prihvata putnika biti će neusporedivo veća te će taj prvi i najznačajniji dojam putnika / turista pri dolasku u Zadar i Hrvatsku biti dignut na jednu višu razinu, što će ne samo u prometnom već i gospodarskom smislu značajno doprinijeti daljnjem razvoju Zadarske županije, ali i hrvatskoga gospodarstva u cijelini.

Tijekom 2014. godine okončani su radovi na lučkoj infrastrukturi (II. i III.a faza projekta), a do lipnja 2015. godine postavljene su sve predviđene čelične konstrukcije na rampama koje su omogućile neometano pristajanje trajekata te ukrcaj i iskrcaj vozila čime su se u ožujku 2015. godine stekli uvjeti da se u Novu luku Gaženica preusmjeri cjelokupan domaći trajektni promet iz zadarske gradske luke, a dovršetkom izgradnje i prilagodbe graničnog prijelaza u lipnju 2015. godine, u luku Gaženica premješten je i međunarodni trajektni promet.

Zbog svoje funkcionalnosti i kvalitete mnogi već sada Gaženicu zovu lukom s pet zvjezdica.

Vezane fotografije

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović položila kamen temeljac za novu zgradu putničkog terminala u Gaženici Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović položila kamen temeljac za novu zgradu putničkog terminala u Gaženici Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović položila kamen temeljac za novu zgradu putničkog terminala u Gaženici Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović položila kamen temeljac za novu zgradu putničkog terminala u Gaženici Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović položila kamen temeljac za novu zgradu putničkog terminala u Gaženici Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović položila kamen temeljac za novu zgradu putničkog terminala u Gaženici Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović položila kamen temeljac za novu zgradu putničkog terminala u Gaženici Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović položila kamen temeljac za novu zgradu putničkog terminala u Gaženici Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović položila kamen temeljac za novu zgradu putničkog terminala u Gaženici Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović položila kamen temeljac za novu zgradu putničkog terminala u Gaženici