Predsjednica obišla zadarske otoke
Fotogalerija gallery
U pratnji gradonačelnika Božidara Kalmete predsjednica RH, Kolinda Grabar Ktarović obišla otoke pod ingerencijom Grada Zadra. FOTOGALERIJA

Predsjednica RH, Kolinda Grabar- Kitarović, trećega dana boravka u Zadarskoj županiji, u pratnji gradonačelnika Grada Zadra, Božidara Kalmete, obišla je otoke u sastavu Grada Zadra: Molat, Ist, Premunudu, Silbu i Olib. Otočani su predsjednici u svim mjestima priredili srdačnu dobrodošli, a potom su s njom razgovarali i o najčešćim problemima koji ih muče. Prije svega to je pitanje vodoopskrbe, povezanosti s kopnom, zdravstvena skrb i mali broj stanovnika. Žitelji otoka Ista predsjednicu su tako upoznali s činjenicom da do sada niti jedan predsjednik države nije posjetio ovaj otok te da je ona prva koja je to učinila, a posljednje krštenje i vjenčanje na njihovom otoku dogodilo se prije točno 20 godina. Na otoku Silbi obišla je mjesnu ambulantu i razgovarala s vatrogascima DVD-a Silba.

Predsjednica se posebno osvrnula na zapuštene objekte bivše JNA koji su po ingerencijom DUDI-ja. - To je sramota, propada urušva se krov, potupno je neodržavano , netko za to mora odgovarati. ako upravljate imovinom onda morat njome uprvaljati. Ako niste u stanju onda predajete lokalnoj upravi i smopuravi ili dajte u koncesiju, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nakon obilaska otoka Molata gdje je također obišla i nekadašnji talijanski fašistički logor koji ima spomeničku vrijednost te kazala kako će svojim savjetnicima naložiti da se s nadležnim Ministarstvom kulture dogovori da netko preuzme spomeničko upravljanje logorom.

 

Vezane fotografije