Predsjednica Grabar-Kitarović pohvalila napore Grada Zadra u stvaranju boljih uvjeta za mlade
Predsjednica Grabar-Kitarović pohvalila napore Grada Zadra u stvaranju boljih uvjeta za mlade
Sastanak Predsjednice RH, Kolinde Grabar -Kitarović i gradonačelnika Grada Zadra, Branka Dukića.

U okviru svog boravka u Zadru, Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović sastala se s gradonačelnikom Grada Zadra, Brankom Dukićem i suradnicima: zamjenicima Antom Babićem i Jagodom Surać te pročelnicima, Josom Nekićem, Šimom Erlićem, Marijem Pešutom i Dinom Bušić. Gradonačelnik Dukić hrvatsku je predsjednicu upoznao s razvojnim projektima zadarske gradske uprave s naglaskom na projektima koji se odnose na mlade budući da je posjet predsjednice Grabar-Kitarović Zadru bio posvećen mladima i njihovim potrebama.

- U današnjim nacionalnim statistikama dominiraju podaci o starenju hrvatske nacije, o malom broju rođenih, o iseljavanju. Na sreću, Zadar nije dio te statistike, ali sigurni smo kako možemo bolje pa smo upravo u mjerama pronatalitetne politike, poticajima mladim obiteljima, roditeljima i njihovoj djeci, usmjerili naše brojne programe i maksimalna proračunska sredstva, uvodno je kazao gradonačelnik Dukić.

Pročelnik Joso Nekić, predsjednicu Grabar-Kitarović upoznao je s aktualnim programima u predškolskom odgoju među kojima je model suradnje s privatnim dječjim vrtićima kojim je omogućena jedinstvena cijenu boravka od 600 kuna mjesečno za svu zadarsku djecu. Također, za drugo vrtićko dijete u obitelji s više djece, cijena vrtića iznosi 300 kuna, a za svako sljedeće vrtić je potpuno besplatan. Pored toga, subvencijama su obuhvaćena i djeca iz socijalno ugroženih obitelji.

- Model sufinanciranja vrtića drugih osnivača Grada Zadra istaknut je kao primjer dobre prakse kojim se postiže veći obuhvat djece. Imali smo prigodu prošle godine taj naš program predstaviti na UNICEF-ovoj konferenciji kao primjer dobre prakse, kazao je pročelnik Nekić.

Najavio je i realizaciju EU projekta Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog  i predškolskog odgoja i obrazovanja kojim će se rad vrtića unaprijedit produljenim boravkom, smjenskim radom ili popodnevnim radom te će se ujedno otvoriti 70-ak novih radnih mjesta. Za tu namjenu iz Europskog socijalnog fonda osigurano je 15 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Kada su školski programi u pitanju, pročelnik Nekić je istaknuo da Grad sustavno ulaže u nove izvannastavne programe. Jedan od najvrjednijih je svakako besplatan produženi boravak budući da Grad Zadar Proračunom sustavno osigurava sredstva za plaće zaposlenika – učitelja razredne nastave.

- U stalnim smo nastojanjima uvođenja školske nastave u jednoj smjeni. Korak naprijed svakako je skori početak izgradnje nove osnovne škole u gradskom naselju Novi Bokanjac u čije financiranje se uključila i Zadarska nadbiskupija, kazao je Nekić te istaknuo kako je tu još program pomoćnika u nastavi „Škola PUNa mogućnosti“, program sufinanciranja školskih udžbenika, program učeničkih stipendija s posebnim naglaskom na deficitarna zanimanja, centri izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku, programi ranog učenja stranog jezika te mnogi drugi.

Pročelnik Šime Erlić predstavio jedan od prvih projekata koji će se financirati iz ITU mehanizma - Centar za mlade te najavio izgradnju novog Poduzetničkog inkubatora.

- Kada djeca odrastu, dobiju diplome, kreće potraga za poslovnim mogućnostima. Imamo zato posebne programe poticaja za mlade poduzetnike, a među njima je svakako i Poduzetnički inkubator koji je već danas prekapacitiran. Iz tog razloga pripremamo projekt izgradnje novog suvremenog prostora za mlade poduzetnike na 3 000 četvornih metara, kazao je Erlić.

Gradonačelnik Dukić podsjetio je i na politiku stambenog zbrinjavanja kroz program POS-a kao dio mjere demografske politike i rješavanja stambenog pitanja za mlade ljude.

- Upravo potpisujemo ugovor s APN-om o gradnji novih 100 stanova na predjelu Crvenih kuća, a tamo imamo u planu i izgradnju nove osnovne škole i vrtića. Također, s ministrom Štromarom prošlog smo ljeta obišli i novu potencijalnu lokaciju za POS-ove stanove u stambenom naselju Smiljevac. Sve ove mjere koje sam naveo dio su našeg programa pronatalitetne politike i programa za mlade. Uostalom, svi naši kapitalni infrastrukturni zahvati – od prometa, sustava odvodnje, sustava gospodarenja otpadom - projicirani su na grad koji premašuje 100 tisuća stanovnika. A to ostaje na mladima!, zaključio je gradonačelnik Zadra, Dukić.

Predsjednica Grabar- Kitarović pohvalila je gradonačelnika Dukića i njegov tim u naporima koja ulažu kako bi mladi ostali u Zadru. Istaknula je kako se Zadar intenzivno razvija te da u tome može služiti kao dobar primjer drugim gradovima u Hrvatskoj.

Vezane fotografije

Predsjednica Grabar-Kitarović pohvalila napore Grada Zadra u stvaranju boljih uvjeta za mlade Predsjednica Grabar-Kitarović pohvalila napore Grada Zadra u stvaranju boljih uvjeta za mlade Predsjednica Grabar-Kitarović pohvalila napore Grada Zadra u stvaranju boljih uvjeta za mlade Predsjednica Grabar-Kitarović pohvalila napore Grada Zadra u stvaranju boljih uvjeta za mlade