Potpisani ugovori o energetskoj obnovi obiteljskih kuća
Potpisani ugovori o energetskoj obnovi obiteljskih kuća
Grad Zadar nastavit će i u buduće s mjerama iz područja energetske obnove.

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić i pročelnik UO za prosotrno uređenje i graditeljstvo, Darko Kasap, primili su 3. srpnja 2019. godine u Maloj vijećnici Grada Zadra vlasnike obiteljskih kuća kojima je temeljem provedenog Natječaja za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća na administrativnom području Grada Zadra za 2018. godinu odobreno sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća. Tom prilikom potpisani su i uručeni ugovori za sufinanciranje mjera energetske obnove koje su vlasnicima obiteljskih kuća po provedenom natječajnom postupku odobrene za sufinanciranje. 

Ovom je prigodom gradonačelnik Dukić istaknuo kako je ova mjera iznimno korsna za građane budući da povećanjem energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti potrošnju energije u svojim kućama u odnosu na trenutnu, zatim smanjiti emisiju ugljičnog dioksida u atmosferu te, što je svima nama iznimno bitno, u konačnici smanjiti mjesečne troškove za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života.

- Nama je izuzetno drago što Grad Zadar može na ovaj način pomoći građanima u obnovi svojih kuća, kazao je gradonačenik Dukić i najavio kako će Grad Zadar, zbog stalnog interesa i u buduće osigurati sredstva za provođenje mjera iz područja energetske obnove, a pratit će i mjere koje provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Grad Zadar je 27. prosinca 2018. godine objavio Natječaj za sufinanciranje sljedećih mjera energetske obnove: nabavu i ugradnju solarnog toplinskog sustava, povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice, zamjenu stolarije i nabavu i ugradnju kotla na drvnu biomasu. Prijavitelji su imali mogućnost prijaviti jednu, više ili sve četiri mjere pri čemu je iznos sufinanciranja iznosio do 40 % po pojedinoj mjeri odnosno najviše 12.000,00 kuna za mjeru nabave i ugradnje solarnog toplinskog sustava te nabavu i ugradnju kotla na drvnu biomasu, a 30.000,00 kuna za povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice i mjeru zamjene stolarije. Iznos bespovratnih sredstava Grada Zadra za istovremenu prijavu više mjera po ovom Natječaju iznosio je najviše 40.000,00 kuna po obiteljskoj kući.

Na Natječaj su ukupno pristigle 54 prijave kojima je zatraženo sufinanciranje za 66 mjera energetske obnove. Za provedbu Natječaja u Proračunu Grada Zadra osigurano je 300.000,00 kuna te je nakon provedene administrativne provjere i bodovanja odobreno sufinanciranje za 12 podnositelja prijava i 15 mjera energetske obnove u ukupnom iznosu prihvatljivih troškova sufinanciranja Grada Zadra od 287.368,63 kune. Od ukupnog broja mjera energetske obnove odobrenih za sufinanciranje 7 mjera odnosi se na zamjenu stolarije, a 8 mjera na povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Grad Zadar od 2010. godine provodi mjere energetske obnove obiteljskih kuća s ciljem smanjenja emisija CO2 na svom području na što se obvezao kao potpisnik Sporazuma gradonačelnika. Do sada je Grad Zadar samostalno i zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sveukupno sufinancirao 148 mjera energetske obnove za 129 obiteljskih kuća u ukupnom iznosu od 2.864.076,55 kuna. Provedbom ovih mjera do sada je ostvareno smanjenje emisija CO2 od 676,46 tona.    

Ovim sufinanciranjem vlasnicima postojećih obiteljskih kuća na administrativnom području Grada Zadra znatno je olakšana energetska obnova njihovih domova te je za očekivati da će provedba navedenih mjera uvelike utjecati na smanjenje emisije CO2 i troškova za energente što će doprinijeti povećanju ukupne kvalitete života svih građana.

Vezane fotografije

Potpisani ugovori o energetskoj obnovi obiteljskih kuća Potpisani ugovori o energetskoj obnovi obiteljskih kuća Potpisani ugovori o energetskoj obnovi obiteljskih kuća