Gradonačelnik Dukić potpisao i uručio ugovore o energetskoj obnovi obiteljskih kuća
Gradonačelnik Dukić potpisao i uručio ugovore o energetskoj obnovi obiteljskih kuća
Odobreno sufinanciranje za 17 podnositelja prijava i 21 mjeru energetske obnove u ukupnom iznosu od 394.457,45 kuna.

Gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić i pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darko Kasap, primili su u Maloj vijećnici Grada Zadra vlasnike obiteljskih kuća kojima je temeljem provedenog Natječaja za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća na administrativnom području Grada Zadra za 2017. godinu odobreno sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća. Tom prilikom potpisani su i uručeni ugovori za sufinanciranje mjera energetske obnove koje su vlasnicima obiteljskih kuća po provedenom natječajnom postupku odobrene za sufinanciranje. 

Gradonačelnik Dukić čestitao je građanima koji su dobili ugovore i sredstva koja će im uvelike olakšati obnovu njihovih kuća.

- Znatna sredstva potrebna su za održavanje i obnovu obiteljske kuće i stoga vjerujem da je svaka pomoć u tom smilsu dobrodošla. Grad Zadar, nastavit će s ovim programom, koji se provodi još od 2010., sukladno proračunskim mogućnostima, a koliko sam informiran interes naših sugrađana za ovu mjeru je svake godine sve veći, rekao je gradonačelnik Dukić.

Taj podatak potvrdio je i pročelnik Kasap čestitajući građanima koji su ostvarili pravo na poticajna sredstva s bozirom da je, kako je rekao, trebalo prikupiti opsežnu dokumentaciju i ishoditi potrebne energetske certifikate.

- Budući da pratimo smjernice EU i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uvjeti za dobivanje sredstava za obnovu kuća su iz godine u godinu sve zahtjevniji ali bez obzira na to zanimanje naših sugrađana i broj prijavitelja je u stalnom porastu. Posljednje dvije godine Grad Zadar samostalno je provodio ovaj program, a u buduće se nadamo nastavku sudjelovanja u programima Fonda, rekao je pročelnik Kasap. 

Grad Zadar je 5. prosinca 2017. godine objavio Natječaj za sufinanciranje sljedećih mjera energetske obnove: nabavu i ugradnju solarnog toplinskog sustava, povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice, zamjenu stolarije i nabavu i ugradnju kotla na drvnu biomasu. Prijavitelji su imali mogućnost prijaviti jednu, više ili sve četiri mjere pri čemu je iznos sufinanciranja iznosio do 40 % po pojedinoj mjeri odnosno najviše 12.000,00 kuna za mjeru nabave i ugradnje solarnog toplinskog sustava te nabavu i ugradnju kotla na drvnu biomasu, a 30.000,00 kuna za povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice i mjeru zamjene stolarije. Iznos bespovratnih sredstava Grada Zadra za istovremenu prijavu više mjera po ovom Natječaju iznosio je najviše 40.000,00 kuna (s PDV-om) po obiteljskoj kući. Na Natječaj je ukupno pristiglo 40 prijava kojima je zatraženo sufinanciranje za 51 mjeru energetske obnove. Za provedbu Natječaja u Proračunu Grada Zadra osigurano je 400.000,00 kuna te je nakon provedene administrativne provjere i bodovanja odobreno sufinanciranje za 17 podnositelja prijava i 21 mjeru energetske obnove u ukupnom iznosu prihvatljivih troškova sufinanciranja Grada Zadra od 394.457,45 kuna. Od ukupnog broja mjera energetske obnove odobrenih za sufinanciranje 4 mjere odnose se na nabavu i ugradnju solarnog toplinskog sustava, 10 mjera odnosi se na zamjenu stolarije, 5 mjera na povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice i 2 mjere na nabavu i ugradnju kotla na drvnu biomasu.

Ovim sufinanciranjem vlasnicima postojećih obiteljskih kuća na administrativnom području Grada Zadra znatno je olakšana energetska obnova njihovih domova te je za očekivati da će provedba navedenih mjera uvelike utjecati na smanjenje emisije CO2 i troškova za energente što će doprinijeti povećanju ukupne kvalitete života.

Vezane fotografije

Gradonačelnik Dukić potpisao i uručio ugovore o energetskoj obnovi obiteljskih kuća Gradonačelnik Dukić potpisao i uručio ugovore o energetskoj obnovi obiteljskih kuća Gradonačelnik Dukić potpisao i uručio ugovore o energetskoj obnovi obiteljskih kuća Gradonačelnik Dukić potpisao i uručio ugovore o energetskoj obnovi obiteljskih kuća