Potpisan Sporazum o sufinanciranju projekta zaštite voda te sanaciji šteta nastalih uslijed poplava 11. rujna 2017. godine na području grada Zadra
Potpisan Sporazum o sufinanciranju projekta zaštite voda te sanaciji šteta nastalih uslijed poplava 11. rujna 2017. godine na području grada Zadra
80 milijuna kuna za sanaciju štete uslijed poplava, zaštitu od štetnog djelovanja voda, odvodnju te zaštitu vodocrpilišta Bokanjac.

U nazočnosti ministra Tomislava Ćorića, gradonačelnik Zadra, Branko Dukić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Odvodnje d.o.o., Grgo Peronja potpisali su Sporazum o sufinanciranju projekta zaštite voda, zaštite od štetnog djelovanja voda te sanaciji šteta nastalih uslijed poplava 11. rujna 2017. godine na području grada Zadra.

- Sporazum je za nas bitan iz razloga što se njime osigurava direktna investicija od 80 milijuna kuna u sanaciju štete uslijed poplava, zaštitu od štetnog djelovanja voda, odvodnju na području Grada Zadra te zaštitu vodocrpilišta Bokanjac, naglasio je na svečanosti potpisivanja gradonačelnik Dukić, te nastavio:

- Uz to će se, paralelno s ovim projektom, odvijati EU projekt odvodnje cijelog područja Bokanjca i Novog Bokanjca vrijedan 51 milijun kuna. To je početak velikog EU projekta od 330 milijuna kuna s kojim Zadar postaje grad bez crnih jama, najavio je Dukić.

Ministar Ćorić čestitao je Dan grada, te izrazio zadovoljstvo što nakon prvog dolaska, kada se osvjedočio u posljedice poplave i kada su se zbrajale štete, sada dolazi kako bi potpisao sporazum kojim će se u najkraćem mogućem roku sanirati oštećeni objekti.

- Predmetom sanacije prvi će biti pročistač, a nakon njega slijede izvorište Novi Bokanjac i kanal Ričine. Vrijednost radova na pročistaču je nešto veća od 5 milijuna kuna, kanal Ričine 17 milijuna kuna, a na Novom Bokanjcu 57,7 milijuna. Nadam se da ćemo u što skorijem vremenskom razdoblju svjedočiti dovršetku radova koji su ovdje planirani, a nakon toga na zadarskom području aglomeracija Petrčane i aglomeracija Vrsi u vrijednosti preko 700 milijuna kuna. S obzirom na sve što se dogodilo Zadar i Zadarska županija su nam jedan od prioriteta, rekao je ministar.

Generalni direktor Hrvatskih voda, Đuroković najavio je konačno rješenje problema s prijetnjom od poplava u gradu Zadru.

- Dogovorili smo se kako nećemo stanje sanirati već i pokušati unaprijediti. Prvi pomak je zaštita izvorišta i sigurniji uvjeti rada na vodocrpilištu Novi Bokanjac, a zatim i rješenje problema s Ričinom, za što ćemo u idućoj godini potrošiti 4 milijuna kuna, na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa te napraviti hidrološku studiju da vidimo što se točno zbiva i kako dugoročno riješiti problem poplave i ugroze grada Zadra od Ričine, zaključio je Đuroković.