Rebalansom više sredstava za sanaciju šteta od poplava
Rebalansom više sredstava za sanaciju šteta od poplava
Sastanak u Vladi RH o saniranju posljedica poplava u Zadarskoj županiji

U Banskim dvorima održan je sastanak o saniranju posljedica poplava koje su u rujnu pogodile Zadarsku županiju. Uz premijera Andreja Plenkovića, zadarskog župana, Božidara Longina i zadarskog gradonačelnika, Branka Dukića, na sastanku su sudjelovali brojni ministri te 20 načelnika i gradonačelnika. Prioritet je obnova cesta i bolnice. Procjenjuje se da šteta na cestama iznosi 17 milijuna kuna, dok bi za obnovu bolnice trebalo 7 milijuna. Znatno su oštećene i privatne kuće i objekti. 

"O svemu smo informirani. U proračunu za sanaciju štete su uvijek predviđena manja sredstva nego što je ona stvarna, ali ići ćemo s rebalansom proračuna za ovu godinu. Unutar rashoda s postojećim limitima naći ćemo određena sredstva kako bismo pojačali stavku koja se tiče sredstava kojima raspolaže Državno povjerenstvo za sanaciju štete od elementarnih nepogoda. Ta ćemo sredstva povećati na 100 milijuna kuna", kazao je nakon sastanka ministar financija Zdravko Marić

Župan Božidar Longin je u uvodu sastanka izvijestio kako su štete ogromne, a dio njih saniran. Sad moramo napraviti korak dalje, a najprioritetnije su bolnica i poliklinika, rekao je Longin. Naveo je da je šteta na županijskim cestama oko 17 milijuna kuna, a na općoj bolnici 7 milijuna kuna, dok ukupni iznos popisane štete iznosi 322 milijuna kuna. Ističe da je najveći prioritet sanacija bujičnjaka te priprema za iduću turističku sezonu. Pritom posebno izdvaja grad Nin gdje su uništena oba mosta. Problem su i uništene plaže s kojih su odneseni milijuni kubičnih metara materijala.

Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić izrazio je zadovoljstvo sastankom i sudanjom Vlade i ministara oko sanacije šteta od poplave:

"Zaprimljeno je ukupno 1300, a do sada je obrađeno 920 prijava štete. Ukupna prijavljena šteta, do sada, iznosi 115 milijuna kuna", kazao je gradonačelnik Dukić te najavio potpisivanje ugovora s Hrvatskim vodama  koji će omogućiti početak rješavanje sustava oborinskih voda na Novom Bokanjcu koji je naviše stradao u poplavi 11. rujna.

Na sastanku uz premijera Andreja Plenkovića sudjelovali su i ministri Zdravko MarićTomislav TolušićGabrijela ŽalacOleg ButkovićNina Obuljen Koržinek, Milan Kujundžić, zadarski župan Božidar Longin te gradonačelnici i načelnici gradova i općina pogođenih poplavama (Zadra, Nina, Bibinja, Galovca, Kalija, Kukljice, Novigrada, Pakoštana, Pašmana, Poličnika, Posedarja, Preka, Privlake, Ražanca, Salija, Starigrada, Sukošana, Svetog Filipa i Jakova, Vrsa i Zemunika Donjeg). Uz njih tamo je bio i predsjednik Državnog povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda Josip Križanić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te Mile Fabijan iz Županijske uprave za ceste Zadarske županije.

Izvor HRT

Vezane fotografije

Rebalansom više sredstava za sanaciju šteta od poplava Rebalansom više sredstava za sanaciju šteta od poplava Rebalansom više sredstava za sanaciju šteta od poplava Rebalansom više sredstava za sanaciju šteta od poplava