Potpisan Protokol o suradnji Grada Zadra i Grada Dundeeja
Potpisan Protokol o suradnji Grada Zadra i Grada Dundeeja

U Maloj vijećnici Grada Zadra, danas 04. veljače 2014. godine, gradonačelnici Božidar Kalmeta i Bob Duncan potpisali su Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između Grada Zadra u Republici Hrvatskoj i Grada Dundeeja u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske. Grad Zadar imao je tako čast ugostiti i Lorda Alexander H. Dundee – ja, člana Britanskog parlamenta i počasnog konzula Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu. Važno je istaknuti kako su cijeloj svečanosti, kao i radnim sastancima nazočili predstavnici Centra za ekspertizu Vijeća Europe, koji su naveli ovu suradnju kao pilot projekt koji će služiti kao primjer mnogim europskim gradovima.

Potpisivanje Protokola predstavlja rezultat postojećih prijateljskih veza koje se njeguju dugo godina, a ovim činom napravljen je veliki korak prema bratimljenju dvaju gradova, u cilju njihova napretka, odnosno zadovoljstva i prosperiteta njihovih građana.

Svečanosti potpisivanja prethodio je sastanak izaslanstava Grada Zadra i Grada Dundeeja, na kojemu su se razmatrali potencijalni vidovi konkretne suradnje. Kako bi se obuhvatile što veće mogućnosti zbližavanja u različitim aspektima društvenog, kulturnog, obrazovnog i gospodarskog života, u sastavu oba izaslanstva djelovali su predstavnici sveučilišta i obrazovanja, gospodarskih komora, ali i Centra za ekspertizu Vijeća Europe. Tako su današnjem susretu, uz Lorda Alexandera H. Dundeeja te gradonačelnika Boba Duncana, nazočili i pročelnik Ureda gradonačelnika Dundeeja David K. Dorward, pročelnik za obrazovanje Grada Dundeeja Paul Clancy, te direktorica Gospodarske komore Dundeeja i Angusa Sandra J. Burke. Kao predstavnici Centra za ekspertizu Vijeća Europe sudjelovali su njegova dopredsjednica Alina Tatarenko i stručnjak za projekte Daniele del Bianco.

Uz gradonačelnika Božidara Kalmetu, Grad Zadar predstavljali su predsjednik Gradskog vijeća, Živko Kolega, kao i potpredsjednik Dražen Grgurović, v.d. pročelnice UO za EU fondove, Ana Odvitović, zamjenik pročelnika Ureda Grada Boris Artić, pomoćnica pročelnika UO za odgoj i školstvo Doroteja Kamber Kontić, te voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju, Anita Gržan Martinović. Također su sudjelovali i dr.sc. Leonardo Marušić, prorektor Sveučilišta u Zadru za mobilnost i projekte EU i Dario Jurin, predsjednik Gospodarske komore Zadarske županije.

Na samom početku sastanka gradonačelnik Kalmeta zaželio je gostima dobrodošlicu, izrazivši počašćenost njihovim posjetom. U svojem izlaganju upoznao ih je s glavnim karakteristikama i gospodarskim aktivnostima grada Zadra te s njegovom orijentacijom za razvoj u budućnosti, odnosno ulaganja u razvoj pomorstva, luka i turizma.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom Zadra i Dundeeja, te je naglasio kako Grad Zadar živo surađuje i sa svojih šest gradova prijatelja: Reggio nell Emilia (Italija), Romans (Francuska), Fürstenfeldbruck (Njemačka), Székesfehérvár (Mađarska), Padova (Italija) i Iquique (Čile) i to putem razmjena, posjeta i međusobne promocije.

Kao veliku prednost Zadra u turističkom, ali i kulturnom pogledu gradonačelnik Kalmeta istaknuo je povezanost sa gotovo svim metropolama u Europi i to putem avionske tvrtke Ryanair.

Predstavnici Dundeeja s druge strane istaknuli su kako je prva gospodarska grana u Dundeeju bila proizvodnja jute. Također su okrenuti razvoju ugostiteljskog sektora, što predstavlja područje na kojemu bi dva grada mogla usko surađivati. Dundee se veoma ponosi svojim obrazovnim i sveučilišnim centrima, pogotovo na području biotehnologije i biomedicine. U gradu od oko 150 000 stanovnika, ima preko 45 000 studenata na dva sveučilišta.

Činjenica da je Hrvatska 01. srpnja 2013. godine postala članicom Europske unije, još više povezuje Zadar i Dundee, postavljajući time temelje za lakše ostvarenje planiranih zajedničkih projekata i inicijativa. U tom dijelu veliku ulogu svakako će imati Centar za ekspertizu Vijeća Europe, čija je dopredsjednica Alina Tatarenko pojasnila kako će alati upravo ove suradnje, prerasti u strategiju, odnosno poslužiti kao primjer mnogim europskim gradovima, a u cilju poticanja decentralizacije i demokracije, te institucionalnih kapaciteta i učinkovitosti u pružanju usluga na razini lokalne samouprave.

Na sastanku su predstavnici gradova svakako pronašli dodirne točke te dogovorili temelje za zajedničko djelovanje na područjima obrazovanja, potom kulturne, ali i trgovačke razmjene. Kako bi se stvorilo povoljno okruženje za razvoj partnerstva i svekolikog napretka, s vremenom će se uspostaviti skupine za partnerstva, kako bi se održavale postojeće veze i razvijala suradnja kroz nove projekte i inicijative, što su potpisivanjem navedenog Protokola, potvrdili u ime obiju strana gradonačelnici Božidar Kalmeta i Bob Duncan.

Vezane fotografije

Potpisan Protokol o suradnji Grada Zadra i Grada Dundeeja Potpisan Protokol o suradnji Grada Zadra i Grada Dundeeja Potpisan Protokol o suradnji Grada Zadra i Grada Dundeeja Potpisan Protokol o suradnji Grada Zadra i Grada Dundeeja Potpisan Protokol o suradnji Grada Zadra i Grada Dundeeja Potpisan Protokol o suradnji Grada Zadra i Grada Dundeeja Potpisan Protokol o suradnji Grada Zadra i Grada Dundeeja Potpisan Protokol o suradnji Grada Zadra i Grada Dundeeja Potpisan Protokol o suradnji Grada Zadra i Grada Dundeeja