U Budimpešti potpisan Sporazum o suradnji Grada Zadra i Terezvarosa
U Budimpešti potpisan Sporazum o suradnji Grada Zadra i Terezvarosa

Posljednjeg dana lipnja u Budimpešti je potpisan Sporazum o suradnji Grada Zadra i Terezvarosa, 6. budimpeštanskog okruga koji je središnji, povijesni, kulturni i turistički nukleus glavnoga mađarskog grada. U nazočnosti veleposlanika RH u Mađarskoj Nj.E. Gordana Grlića Radmana sa suradnicima, gradonačelnika mađarskog grada Lenti gosp. Laszla Horvatha, članova predstavničkog tijela Terezvarosa te predstavnika lokalnih ustanova i institucija, sporazum su potpisali gradonačelnica Terezvarosa gospođa Sofija Hassay i zamjenik zadarskog gradonačelnika Ivica Vlakić.

U svom pozdravnom govoru gradonačelnica Hassay istaknula je urbanu i graditeljsku vrijednost Terézvárosa koji je, kao dio svjetske baštine UNESCO-a, kulturno središte Budimpešte i Mađarske. Upravo to kulturno i urbano nasljeđe predstavlja poveznicu i duh bratimljenja dvaju gradova. Grad Zadar izvrstan je partner s obzirom na njegovu povijesnu baštinu, kulturu, smatra gradonačelnica Terezvarosa ističući brojne mogućnosti suradnje na području kulture i umjetnosti, gospodarstva i obrazovanja.  "Dobar prijatelj vrijedi više od zlata" – podsjetila je na staru mađarsku poslovicu gđa Sofija Hassay.

„Ova se veza temelji na čvrstim prijateljskim odnosima naših dviju zemalja koji su se potvrđivali i u teškim trenucima Domovinskog rata, kada je Mađarska pružala majčinsku pomoć našem narodu, a ta je pomoć i suradnja kasnije prerastala u prijateljski i partnerski odnos, na čemu danas nastavljamo graditi svekoliku suradnju. Okrenuti smo zajedničkim ciljevima održavanja gospodarske stabilnosti i rasta, jačanja međunarodne poslovne suradnje, te poboljšanja životnog standarda svih naših građana i osiguravanja posla za svih i budućnosti našim mladima“, kazao je u svom obraćanju zamjenik zadarskog gradonačelnika Ivica Vlakić. Naveo je i izvrsnu prometnu povezanost i postojanje suvremenog autoputa u obje države kao veliku prednost ovoj suradnji ističući široke mogućnosti koje se pružaju na polju kulturne i obrazovne suradnje. „Želja nam je da naše napore i nastojanja usmjerimo na jačanje suradnje gospodarskih subjekata, predstavnika velikih, ali i srednjih i malih poduzetnika.“

U svom obraćanju, veleposlanik Gordan Grlić Radman, koji je i inicirao prijateljstvo dvaju gradova, istaknuo je kulturni i gospodarski značaj Zadra u hrvatskim okvirima te istaknuo: „Govorimo različitim jezicima, ali dijelimo istu kulturu i pripadnost Srednjoj Europi."

Zaključivši Sporazum o suradnji, potpisnici su razmijenili svečane zastave svojih gradova, a svoj doprinos svečanosti dali su i zadarska sopranistica Nela Šarić te klapa Kontrada.


Vezane fotografije

U Budimpešti potpisan Sporazum o suradnji Grada Zadra i Terezvarosa U Budimpešti potpisan Sporazum o suradnji Grada Zadra i Terezvarosa