Potpisan Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između grada Shaoxinga i Grada Zadra
Potpisan Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između grada Shaoxinga i Grada Zadra

Danas su u Maloj vijećnici, gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta i predsjednik Gradskog odbora Shaoxinga, Kineske narodne političke savjetodavne konferencije, Chen Changxing, potpisali Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između grada Shaoxinga, provincija Zhejiang, u Narodnoj Republici Kini i Grada Zadra u Republici Hrvatskoj.

Gradovi Shaoxing i Zadar, djelujući u skladu s načelima Zajedničkog priopćenja o uspostavi diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine, a želeći poboljšati uzajamno razumijevanje i prijateljstvo između kineskog i hrvatskog naroda te učvrstiti i razvijati prijateljsku suradnju dvaju gradova, dogovorili su ovaj Protokol i njime pokrenuli postupak uspostave suradnje dvaju gradova. Ovim Protokolom dogovara se poduzimanje potrebnih mjera i aktivnosti, kako bi se u bliskoj budućnosti potpisao Sporazum o uspostavi prijateljstva i suradnje između Grada Shaoxinga i Grada Zadra.

-Cilj našeg posjeta Hrvatskoj i Zadru je unaprijeđenje razumijevanja dvaju naroda i naša dva grada te poboljšanje suradnje. Zadar i Hrvatska su prekrasni. Vrlo smo impresionirani vašim gradom i zemljom i uvjeren sam da će u budućnosti sve više posjetitelja iz Kine dolaziti kod vas, istaknuo je ovom prigodom Chen Changxing.

Grad Shaoxing osnovan je prije 2500 godina i jedan je od najstarijih kineskih gradova. Ima 7 milijuna stanovnika i godišnji izvoz robe u vrijednosti od 30 milijardi USD. - Pored tekstilne idustrije, koja je naša najvažnija industrijska grana, imamo dobro razvijenu farmaceutsku i industriju strojeva. Poznati smo po proizvodnji svile i rižinog vina (Shao wine), kazao je Changxing.

Gradonačelnik Kalmeta kineskim je gostima predstavio gospodarske, infrastrukturne, turističke i obrazovne potencijale te mogućnosti za suradnju Zadra i Shaoxinga. Na kraju susreta gospodin Changxing pozvao je gradonačelnika Kalmetu u mjesecu studenom u službeni posjet gradu Shaoxingu.

Primanju su uz gradonačelnika Kalmetu nazočili pročelnici UO za graditeljstvo, Darko Kasap i UO za gospodarstvo i obrtništvo, Ivica Katić, te zamjenica pročelnice Ureda Grada za poslove gradonačelnika, Majda Mikulandra i voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju, Anita Gržan Martinović. U sastavu kineske delegacije grada Changxinga bili su uz gosp. Changxinga, Fu Maochang, generalni sekretar gradskog odbora kineske narodne političke savjetodavne konferencije, Zhang Xiaohua, potpredsjednik gradskog ureda za prekomorske kineske poslove, Wang Ui, potpredsjednik odbora za razvoj i reforme, Chen Yongbao, potpredsjednik odbora za reforme u javnom sektoru i Xu Young, potpredsjednik ureda za planiranje.



Vezane fotografije

Potpisan Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između grada Shaoxinga i Grada Zadra Potpisan Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između grada Shaoxinga i Grada Zadra Potpisan Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između grada Shaoxinga i Grada Zadra Potpisan Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između grada Shaoxinga i Grada Zadra Potpisan Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između grada Shaoxinga i Grada Zadra Potpisan Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između grada Shaoxinga i Grada Zadra Potpisan Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između grada Shaoxinga i Grada Zadra Potpisan Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između grada Shaoxinga i Grada Zadra Potpisan Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između grada Shaoxinga i Grada Zadra Potpisan Protokol o prijateljskim vezama i suradnji između grada Shaoxinga i Grada Zadra