Potpisan Sporazum o promicanju prijateljstva i suradnje između Gradova Zadra i Dundeeja
Potpisan Sporazum o promicanju prijateljstva i suradnje između Gradova Zadra i Dundeeja

U subotu, 31. kolovoza 2014. godine u 11.30 sati u Gradskoj vijećnici Grada Dundeeja, zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić igradonačelnik (Lord Provost) Bob Duncan potpisali su Sporazum o promicanju prijateljstva i suradnje između Gradova Zadra i Dundeeja,  u nazočnosti lorda Alexandera S. Dundeeja, člana Britanskog parlamenta i počasnog konzula RH za Škotsku  i dopredsjednika Gradskog vijeća, Dražena Grgurovića te brojnih uzvanika iz političkog i gradskog života Dundeeja i izaslanstava gradova-prijatelja Dundeeja. 

Ovaj svečani čin upriličen je u dane kada se u Dundeeju tradicionalno događa Festival mladih iz zbratimljenih gradova (Twinning Youth Festival), na kojem se predstavljaju mladi glazbenici iz gradova-prijatelja. Grad Zadar sudjeluje drugu godinu zaredom s mladim talentiranim glazbenicima, polaznicima Glazbene škole Blagoje Bersa. Na ovom su Festivalu sudjelovale: Karla Slavica, Anita Perović, Frančeska Paleka i Andrej Karić pod stručnim vodstvom mlade zadarske magistrice glazbe Nele Šarić i bile iznimno primljene od publike i pohvaljene od  domaćina i organizatora.

Ovim je potpisom dana službena nota prijateljstvu i suradnji koje traje dugi niz godina, a prve inicijative za uspostavom tješnje veze između Dundeeja i Zadra sežu još u 1959. godinu. Nakon višegodišnjih kontaka suradnja se intezivirala kada je 2011-te godine lord Dundee posjetio Zadar. Uslijedio je posjet zadarskog izaslanstva Dundeeju, koje je u svom sastavu, uz predstavnike Grada imalo i predstavnika Sveučilišta u Zadru te zadarske poduzetnike. U veljači ove godine, gradonačelnik Božidar Kalmeta i Lord Provost Bob Duncan potpisali su Protokol o promicanju prijateljstva i suradnje u Gradskoj vijećnici, kao prvi korak do potpisivanja Sporazuma, za što je Gradsko vijeće donijelo odluku u ožujku ove godine.

Dundee, četvrti najveći grad u Škotskoj po broju stanovnika (156,651) smješten na istočnoj obali Škotske na Sjevernom moru, posljednjih se desetljeća pretvara iz jakog industrijskog središta, luke i brodogradilišta u moderan grad okrenut razvoju kulture, obrazovanja i znanosti te uslužnih djelatnosti. Grad ima dva sveučilišta i snažan je obrazovni i istraživački centar, s posebnim naglaskom na informacijsku tehnologiju i biotehnologiju. Dundee i Zadar,  dva grada na dva različita mora i dijela Europe, ali s puno zajedničkih karakteristika, imaju velike potencijale za buduću suradnju, ne samo na kulturnom i znanstvenom i obrazovnom planu, već i na planu gospodarske i trgovačke razmjene.