˝Porušeni grad˝ - svjedočanstvo vremena hrabrosti, junaštva, ljubavi i zajedništva
˝Porušeni grad˝ - svjedočanstvo vremena hrabrosti, junaštva, ljubavi i zajedništva

˝Sjećanja ne blijede s vremenom. Kao da nije prošlo više od dvadeset godina. Ovo je dokument tog vremena.˝, rekao je gradonačelnik Božidar Kalmeta prilikom otvorenja izložbe zadarskih autora ˝Porušeni grad˝ u atriju Kneževe palače.

Uz gradonačelnika, izložbu su otvorili i ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš te kustos izložbe Vladimir Alavanja. Izvorne prikaze Zadra iz 1991. godine pogledali su i mnogi posjetitelji iz područja umjetničkog, akademskog, kulturnog i političkog života grada Zadra, kao i znatiželjni prolaznici i učenici.

˝Porušeni grad˝ dio je svečanog obilježvanja 22. obljetnice Dana obrane grada Zadra, tijekom kojeg ćemo se prisjetiti najtežih trenutaka u dugoj povijesti ovog grada, kroz koju su mnogi posezali za kulturnom baštinom i ljepotama Zadra. Fotografije, koje su snimili zadarski autori, a otkupio i pohranio Grad Zadar, prikazuju razrušene trgove, ulice i građevine. Najjače svjedočanstvo svakako donose prikazi ljudi, koji u iznimno teškim uvjetima pokušavaju opstati i pomoći jedni drugima da umanje okrutnost tadašnjeg stanja. ˝Upravo je ta spona ljudi, koji su ostali u gradu i branitelja, koji su bili na raznim crtama bojišnice, uz veliko domoljublje i zajedništvo, doprinijela tome da se obrani grad, ali i cijela domovina.˝, kazao je gradonačelnik Kalmeta.

Uz izložbu se prikazuje i kratki dokumentarni film, koji prikazuje tijek obrane Zadra i zadarskog zaleđa, kao i svakodnevni život civila u pomanjkanju osnovnih životnih uvjeta.

Kustos Alavanja rekao je kako se kroz cjelokupan izričaj filma i fotografija može isčitati strah na ljudskim licima, ali strah kao prirodan ljudski osjećaj. Međutim, nikako se ne može isčitati panika, niti histerija, prvenstveno zbog djece, kojima, kako su svi bili svjesni u to vrijeme, ostaje grad, domovina i budućnost.

˝Porušeni grad˝ svi zainteresirani će moći pogledati kroz sljedećih nekoliko dana obilježavanja, potom će postav, zajedno s ˝Uličnom izložbom fotografija ratnih stradanja Zadra u listopadu 1991.˝krenuti put zadarskih škola.

Vezane fotografije

˝Porušeni grad˝ - svjedočanstvo vremena hrabrosti, junaštva, ljubavi i zajedništva ˝Porušeni grad˝ - svjedočanstvo vremena hrabrosti, junaštva, ljubavi i zajedništva ˝Porušeni grad˝ - svjedočanstvo vremena hrabrosti, junaštva, ljubavi i zajedništva ˝Porušeni grad˝ - svjedočanstvo vremena hrabrosti, junaštva, ljubavi i zajedništva ˝Porušeni grad˝ - svjedočanstvo vremena hrabrosti, junaštva, ljubavi i zajedništva ˝Porušeni grad˝ - svjedočanstvo vremena hrabrosti, junaštva, ljubavi i zajedništva ˝Porušeni grad˝ - svjedočanstvo vremena hrabrosti, junaštva, ljubavi i zajedništva ˝Porušeni grad˝ - svjedočanstvo vremena hrabrosti, junaštva, ljubavi i zajedništva ˝Porušeni grad˝ - svjedočanstvo vremena hrabrosti, junaštva, ljubavi i zajedništva ˝Porušeni grad˝ - svjedočanstvo vremena hrabrosti, junaštva, ljubavi i zajedništva ˝Porušeni grad˝ - svjedočanstvo vremena hrabrosti, junaštva, ljubavi i zajedništva ˝Porušeni grad˝ - svjedočanstvo vremena hrabrosti, junaštva, ljubavi i zajedništva