Preobrazba ili priče o ljubavi i čežnji
Preobrazba ili priče o ljubavi i čežnji
Koncertni ured Zadar

Tri istaknute glazbene umjetnice, Renata Pokupić (mezzosopranistica), Marija Pavlović (klarinetistica) i Julia Gubaidulina (pijanistica), okupljene u nesvakidašnjem komornom sastavu, u sjetnoj atmosferi ljubavnih i čeznutljivih raspoloženja, izvest će djela L. Spohra, W. A. Mozarta, G. Meyerbeera, R. Schumanna, F. Schuberta, kao i Dore Pejačević (1885. – 1923.), i to u godini u kojoj se obilježava 100. obljetnica smrti značajne hrvatske skladateljice.

Mezzosopranistica Renata Pokupić za iznimne je uspjehe i doprinose u hrvatskoj kulturi te za promicanje hrvatske kulture u svijetu odlikovana Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Dobitnica je nagrade Orlando koju dodjeljuju Dubrovačke ljetne igre i Hrvatska radiotelevizija, Nagrade Milka Trnina Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika, brojnih nagrada s međunarodnih pjevačkih natjecanja: Ondina Otta (Maribor), Dvořák (Karlovy Vary), Mozart (Salzburg), Competizione dell’ Opera (Dresden). Najveći međunarodni uspjesi uključuju nastupe u Covent Gardenu i Kraljevskoj operi u Londonu, Operi u Los Angelesu, Čikaškom opernom teatru, Washingtonskoj nacionalnoj operi, Flamanskoj operi, Frankfurtskoj operi, Operi u Lyonu. Nastupa s vodećim dirigentima današnjice: Kurt Masur, Kazushi Ōno, Kent Nagano, Ingo Metzmacher, Yannick Nézet-Séguin, Fabio Biondi, John Eliot Gardiner, William Christie i Paul McCreesh, uz orkestre među kojima su Gulbenkijanski orkestar u Lisabonu, Škotski nacionalni orkestar, Simfonijski orkestar iz Melbournea i Njemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina. Snima za Naxos, BBC Opus Arte i Hyperion Records, a od 2003. najizvođenija je hrvatska umjetnica na Trećem programu radija BBC.

Renomirana klarinetistica Marija Pavlović dobitnica je brojnih nagrada u koje se ubrajaju: Nagrada Yamaha; Nagrada Zagrebačke filharmonije i PBZ American Expressa za najuspješnijega mladoga glazbenika godine; prva nagrada na međunarodnom natjecanju AudiMozart u Roveretu (Italija); Nagrada Poulenc na međunarodnom natjecanju Ibla Grand Prize u Ragusi (Italija). Album koji je snimila s pijanisticom Martinom Filjak je 2011. godine nagrađen trima nagradama Porina – za produkciju, snimku i za najbolji album klasične glazbe. Iste godine, na 62. Dubrovačkim ljetnim igrama, dodijeljena joj je nagrada Orlando za solistički nastup s Komornim orkestrom milanske Scale. Kao solistica surađivala je s uglednim hrvatskim i inozemnim orkestrima i komornim ansamblima (Montrealski i Briselski komorni orkestar, Flandrijski simfonijski orkestar, Gli Archi Scaligeri, Haydnov orkestar iz Bolzana i Trenta, Zagrebački solisti, Dubrovački simfonijski orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Simfonijski orkestar HRT-a i drugi). Do sada je surađivala s mnogobrojnim dirigentima (Valerij Gergijev, Yannick Nézet-Séguin, Stanislav Kochanovsky, Ben Gernon, Vjekoslav Šutej, Pavle Dešpalj, Rudolf Barshai, Alan Buribayev, Marc Albrecht, Cristian Măcelaru, Philippe Herreweghe i drugi). Tijekom 2018. postala je rezidencijalna umjetnica Dubrovačkoga simfonijskog orkestra i umjetnička voditeljica festivala komorne glazbe Stradun Classic. Od 2021. gostujuća je profesorica na Kraljevskoj akademiji u Antwerpenu.

Julia Gubaidulina rođena je u Kišinjevu (Moldavija) u obitelji uglednih glazbenika. Klavir je počela svirati u dobi od četiri godine, a svoj prvi veći uspjeh postigla je kao dvanaestogodišnjakinja, nastupivši uz orkestar Moldavijske filharmonije. Na Međunarodnom natjecanju za komornu glazbu, u Rumunjskoj, osvojila je prvu nagradu (1993.), a kao solistica osobito se iskazala osvajanjem prve nagrade na Međunarodnom natjecanju u Moldaviji (1997.) te treće nagrade na Međunarodnom natjecanju Citta di Sulmona u Italiji (1999.). Dobitnica je nagrade UNESCO-a za posebna umjetnička postignuća. Nastupala je uz vodeće simfonijske orkestre te je, pod ravnanjem uglednih dirigenata (V. Doni, M. Secikin, M. Ahmet-Zaripov, Ch. Rehli, E. Leduc-Barome), izvela niz klavirskih koncerata: Bach, Beethoven, Brahms, Franck, Schumann, Ravel, Rahmanjinov, Skrjabin. Godine 2000. preselila se u Sarajevo, gdje je predavala na Muzičkoj akademiji i postala stalnom članicom ansambla SONEMUS, s kojim se, izvodeći suvremenu glazbu, uspješno predstavila i u inozemstvu: Zürich (2004.), Muzički biennale Zagreb (2005., 2007.). Od 2005. godine živi u Hrvatskoj gdje radi na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao docentica za komornu glazbu.

 

Prodaja ulaznica:

Vezane fotografije

Preobrazba ili priče o ljubavi i čežnji