Festival europske kratke priče u Zadru
Festival europske kratke priče u Zadru
Festival europske kratke priče, u suradnji s Gradom Zadrom i Sveučilištem u Zadru, ponovno gostuje u Zadru te obrađuje temu Promjene.

U Zadru će najbolji europski, regionalni i domaći kratkopričaši i kratkopričašice razgovarati i čitati svoje priče te širiti ljubav prema knjizi.

Ovogodišnje izdanje Festivala europske kratke priče tematizirat će Promjene, istraživat će se pitanja tektonskih poremećaja kojima smo u protekle dvije godine svjedočili kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Postoji li mogućnost povratka na staro ili su pred nama duboke i korijenite promjene, jesmo li za njih spremni, pitanja su na koje će gosti festivala davati svoje odgovore.

Festival europske kratke priče je jedan od prvih festivala u Europi posvećen kratkoj priči. Ono po čemu se FEKP razlikuje od većine drugih hrvatskih festivala suradnja je s domaćim nakladnicima, stipendiranje i usavršavanje mladih prevoditelja, sistematski rad na tome da se preko kontakata proizašlih iz festivalskih druženja Europi predstave suvremeni hrvatski pisci. Na FEKP-u je tako do danas gostovalo preko 70 pisaca iz 15 europskih zemalja, a festival je ugostilo šest hrvatskih gradova. Ovogodišnje izdanje festivala, čiji je pokretač bio i Zadranin Roman Simić, uz Zadar će se održati i u Zagrebu u Tvornici kulture te će ove godine doživjeti 21. izdanje. 

Festival europske kratke priče u Zadru održat će se 7. i 8. lipnja u prostorima Kazališta lutaka Zadar te Sveučilišta u Zadru, a svi su programi besplatni. 

U Zadru će nastupiti istaknuti autori: Hanif Kureishi, Jakuta Alikavazović, Rumena Bužarovska, Michael Fehr, Danilo Lučić, Želimir Periš, Igor Eškinja, Senko Karuza, Iva Pejković, Lana Bastašić, Patricia Esteban Erlés, Lejla Kalamujić, Senko Karuza i Mazen Maarouf. Cjelokupni program festivala nalazi se na poveznici: https://europeanshortstory.org/program-fekp-2022/.

Program se održava uz potporu Grada Zadra - Upravnog odjela za kulturu i šport.

Vezane fotografije

Festival europske kratke priče u Zadru