Otvoren simpozij "Uloga komunikacije u gospodarenju otpadom"
Otvoren simpozij "Uloga komunikacije u gospodarenju otpadom"

Pozdravnim govorima gradonačelnika Božidara Kalmete, župana Stipe Zrilića i zamjenika župana Božidara Longina otovoren je simpozij Uloga komunikacije u gospodarenju otpadom. Istaknuta je važnost promišljanja o ekološki prihvatljivom zbrinjavanju otpada, koje  znači odgovorno društveno ponašanje svakog pojedinca. No, važno je i konkretno djelovanje. Grad Zadar i Zadarska županija krenuli su u realizaciju projekta Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. 

Ostvarenje tog projekta važno je za sve građane jer se njime zatvaraju i saniraju sva postojeća službena odlagališta otpada na području Zadarske županije, a ujedno se rješavaju i sva divlja odlagališta otpada koji su stalna prijetnja ne samo za ekološku održivost područja na kojima se nalaze već i za zdravlje ljudi. Tim projektom istodobno, kao građani Europske unije, ispunjavamo i europske norme koje se tiču ekološki prihvatljive brige o otpadu.Radi se o prvom takvom simpoziju koji se organizira na ovu temu u Hrvatskoj pa i šire. Na skupu sudjeluju eminentni domaći i strani znanstvenici,  stručnjaci i predstavnici svih skupina važnih za uvođenje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Zato je ovaj simpozij vrijedan doprinos da se o ovoj temi počne razgovarati na stručan i znanstven način, jedini način da se spoji praksa i teorija. Od 35 prijavljenih radova na simpoziju, čak 45 %  su međunarodni,  iz Nizozemske, Grčke, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Austrije, Malte, Mađarske, Srbije i Belgije. Ti će znanstvenici svojim radovima i predavanjima pridonijeti boljem razumijevanju uloge komunikacije u gospodarenju otpadom.
Ovakav simpozij planira se organizirati svake druge godine, s nadom da će nam se za dvije godine javiti još veći broj sudionika i još veći broj autora prijaviti svoje radove, posebno autori iz nevladinog sektora, jer je izuzetno  važno uložiti još više energije i znanja u edukaciju i dijalog, u podizanje razine informiranosti javnosti te u isticanje primjera dobre prakse. 


Vezane fotografije

Otvoren simpozij "Uloga komunikacije u gospodarenju otpadom" Otvoren simpozij "Uloga komunikacije u gospodarenju otpadom"